Kun laki ei riitä

Sarjakuvasankarien uusi tuleminen lienee oikea termi kuvaamaan Hollywoodin viime vuosien suuntaa, jossa Marvelin ja muiden sarjisyhtiöiden luomia supersankareita on tuotu valkokankaille tiheään tahtiin. Jotkut ovat jo ehtineet jatko-osiinkin, kuten Spider-Man. Takuulla synkin toistaiseksi nähdyistä on The Punisher, jossa päähenkilö on menettänyt sekä vaimonsa, tyttärensä, isänsä, äitinsä että muun sukunsa suurrikollisen kynsissä. Kun poliisi ei voi auttaa, entinen poliisi Frank Castle ryhtyy toimiin. Hänestä tulee The Punisher, joka ottaa lain omiin käsiinsä saadakseen oikeutta – parhaiden 1980-luvun toimintaelokuvien perinteiden mukaisesti.

© 2003 Artisan EntertainmentRenny Harlinin Deep Blue Sea -elokuvasta (1999) tutuksi tullut Tom Jane pumppasi itselleen toistakymmentä kiloa lihasta Castlen rooliin ja se näkyy. Hänen tapansa näytellä on charlesbronsonmaisen vähäeleinen ja tyyni, joku voisi sanoa, että jopa yksioikoinen, mutta Puhisherin rooliin ja elokuvan tarkoituksellisen synkkään tunnelmaan hän sopii. Samanlainen näyttelijä, nimeltään Dolph Lundgren, esitti Punisheria jo 1980-luvun lopulla, joten haussa lienee ollut tietyntyyppinen kaveri 2000-luvunkin Castleksi.

On tietysti täysin epärealistista odottaa, että tavallinen ihminen selviäisi Castlen tapaan näin käsittämättömästä tragediasta ilman suurempaa ympäristön apua. Supersankaritarinoille realismi ei todellakaan ole pääasia. The Punisher on itse asiassa retrospektiivinen elokuva, sillä aikoihin ei ole näkynyt produktiota, joka palauttaisi mieliin Reaganin aikana niin suositun "oman käden oikeus" -käsitteen – vertauksena esimerkiksi Stallonen Cobra – lain vahva käsi (1986), Schwarzeneggerin Commando (1985) ja Raaka keikka (1986) sekä Chuck Norrisin Invasion U.S.A, (1985).

Onko siis amerikkalainen yhteiskunta palaamassa nyt Bushin toisella presidenttikaudella mentaliteettiin, jossa tähtilippu oli kaiken oikeuden perusta ja jossa ihmiset tekivät käsinojapunnerruksia ennen tämänkaltaisten elokuvien alkua? Mielenkiintoinen kysymys. Joka tapauksessa juuri tältä aikakaudelta The Punisher tuo omalla rajallisella tavallaan varsin laadukkaan terveisen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä