Joulun henkeä metsästämässä

Kolme kaverusta ovat viettäneet jo kouluajoista lähtien joulut yhdessä juhlien ja sekoillen, mutta nyt on nuoruus jäänyt taa ja aikuistumisen velvoitteet alkavat olla esteenä kaverusten perinteiselle anti-joululle. Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) ja Chris (Anthony Mackie) päättävät, että on tullut aika laittaa piste traditiolle ja tehdä se parhaimmalla mahdollisella tavalla – viettämällä vielä yksi jouluaatto yhdessä sekoillen. Isaacin tyttöystävä Betsy (Jillian Bell) on hieman huolissaan suunnitelmasta, sillä hän haluaisi vihdoin esitellä poikaystävänsä vanhemmilleen.

The Night BeforeKaverikolmikon viinan, sienten ja muiden päihdyttävien aineiden avittaman sekoiluillan kuluessa näille tarjoutuu vihdoin tilaisuus päästä unelmiensa juhliin. Nutcracka Ball -bileet ovat kuin Graalin malja, joka pakenee etsijöitään ja josta vain huhut kertovat. Matka sinne ja takaisin osoittautuu mielenkiintoiseksi ja haasteelliseksi, kuten kuvaan kuuluu. Boardwalk Empire -sarjasta tuttu Michael Shannon esittää Mr. Greenia, mystistä pilvikauppiasta, jonka luona kaverusten on pelonsekaisin tuntein vierailtava. Mr.Green on kuitenkin pohjimmiltaan hyvä joulun henki.

Vaikka juonikuvio on simppeli, jaksaa kavereiden kohellusta kuitenkin seurata mielenkiinnolla, sillä elokuvassa on sekoilun lisäksi syvempiäkin tasoja ja empaattinen, hyvä sydän. Kolmen kaveruksen joulutraditio on saanut alkunsa Ethanin tragediasta, jonka jälkeen todelliset ystävät ovat rientäneet apuun. Nyt elämän pitäisi jo kannatella, mutta ystäviä tarvitaan aina.

The Night BeforeThe Night Before noudattelee buddy-elokuvien kauneimpia konventioita, vaikka meno onkin välillä rujoa, kuten kohtauksessa, jossa sienipäissään hallusinoiva juutalainen Isaac (Seth Rogen) juoksee joulukirkosta ulos huutaen "me emme tappaneet Jeesusta!" tehden näin tuleviin appivanhempiinsa lähtemättömän vaikutuksen.

Elokuvan suurin valttikortti on sen hienosti yhteen pelaava näyttelijäkolmikko, jonka kapellimestarina toimii ohjaaja ja käsikirjoittaja Jonathan Levine, jonka esikoispitkä oli teineille suunnattua slasher-kauhua mielenkiintoisesti varioinut All the Boys Love Mandy Lane (2006). Joseph Gordon-Levitt, joka tullaan aina muistamaan roolistaan tv-sarjassa Kolmas kivi auringosta (1996–2001) on nykyisellään profiloitunut hieman melankolisiin, surullisen hahmon ritarin luonnerooleihin, joista hienoja esimerkkejä ovat indie-hitti 500 Days of Summer sekä Jonathan Levinen ohjaama 50/50 (2011), jossa Joseph Gordon-Levitt ja Seth Rogen esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä. Juuri tässä elokuvassa Rogen pääsi näyttämään kykynsä myös vakavampien roolien parissa.

The Night BeforeJo ennalta toisilleen tuttua kaksikkoa täydentää Anthony Mackie, joka on tuttu Captain America -elokuvista, joissa tämä esitti Avengerseista tuttua Falconia. Monipuolinen näyttelijä on kunnostautunut myös teatterin näyttämöllä. Kolmikon hienosta näyttelijäntyöstä nousee esiin varsinkin Seth Rogen, jonka heittäytyminen sienipäissään hortoilevan Isaacin rooliin on pelottavan uskottavaa kokovartalonäyttelemistä. Rogen ei kuitenkaan sorru ylinäyttelemiseen, vaan touhu vaikuttaa hallitun luonnolliselta.

The Night Before tavoittaa hienosti joulun todellisen hengen, joka on tietenkin lähimmäisestä välittämisen. Kolmesta kaveruksesta ei sukeudu kolmea viisasta miestä, mutta kaveruuden merkitys on jälleen kirkas kuin se kuuluisa joulutähti.

* * *
Arvostelukäytännöt