Valju veijarivedätys

Monet kuuluisilla tähtinäyttelijöillä varustetuista ja toista maailmansotaa kuvaavista elokuvista joko onnistuvat hienosti toimintadraamoina, kuten Atlantin valli murtuu, Likainen tusina ja Yksi silta liikaa tai sortuvat huumorin keinoin ylihöystetyiksi veijarikomedioiksi Kellyn sankarien ja Mestaripakoilijan tapaan. Huumorin kautta sotaa kuvaavat tuotannot voivat toki onnistuakin loistavasti, kuten nähtiin M.A.S.H. – armeijan liikkuvan kenttäsairaalan kohdalla, joka on klassikko jopa ilman mainittavaa juonenkulkua.

The Monuments MenFilmikaupungin hurmurin George Clooneyn tähdittämä, ohjaama, tuottama ja käsikirjoittama The Monuments Men puolestaan ei tiedä, kumpaan kategoriaan se kuuluu. Huumoria ei ole tarpeeksi käsikirjoituksen pinnalliseen keveyteen nähden ja mittavan, natsien varastamien taideaarteiden pelastustyön tehneet sotilaat jäävät rooleina kovin ohuiksi. Kovan luokan ensemble-ryhmä ei kanna, jos muu toteutus pettää.

Suurin syy tähän on todennäköisesti Clooney itse ja hänen edellä mainitut neljä ”hattuaan”. Kiireisissä kuvausaikatauluissa yhden miehen aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen ja lopputuloksena on puolivillainen, liian nopeasti eteenpäin rullaava tuotos, jossa ei ole juuri minkäänlaista mieleen jäävää dialogia ja jossa aina hyvät John Goodman ja Bill Murray jäävät kaikessa kaaoksessa taustalle ja Matt Damon tekee mitäänsanomattomimman roolinsa. Nyt tällaisetkin ihmeet tulivat nähdyksi. Alkutahdit tälle lyötiin jo heti alussa, kun Clooneyn esittämä eversti Frank Stokes käy rekrytoimassa muun ryhmän hommiin. Katsoja jää ihmettelemään, keitä kyseiset miehet ovat ja mistä he tulevat. Lyhyillä dialogipätkillä ei paljon kostu.

The Monuments Men”Monumenttimiehiä” oli Yhdysvaltain ja muiden liittoutuneiden armeijoissa useita satoja ja he tekivät tärkeää työtä pelastamalla Hitlerin Saksan ryöväämiä korvaamattomia taideaarteita, jotka oli aikanaan määrä laittaa esille suuruudenhulluun Hitler-museoon tuhatvuotisen valtakunnan pääkaupunkiin. He kuljeskelivat armeijakuntien mukana ympäri takaisinvallattua Eurooppaa ja tässä The Monuments Men -elokuvan juoni periaatteessa onkin.

70 miljoonan dollarin budjetilla toki on mahdollista aikaansaada näyttävää kuvaa ja liikutella suuria massoja joukkokohtauksissa, ja tämän Clooney osaa hienosti. Erikoistehostekompuutterit olivat mainiosti The Monuments Menissa käytössä ja luovat kohtuullisen autenttisen tunnelman. Tämä riittää kahden tunnin kertaluonteiseen viihdekäyttöön, ei muuhun.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 10 henkilöä