Isojen legoleffa

Batman oli Lego-elokuvan (2014) muistettavin hahmo. Itseriittoinen synkistelijä varasti show'n joka kerta, kun valkokankaalle ilmaantui. Tämä ei jäänyt tuotantoyhtiössä huomaamatta ja seuraava pitkä Lego-elokuva rakennettiin Batmanin ympärille.

The LEGO Batman MovieLego Batmanin side ensimmäiseen Lego-elokuvaan on löyhä. Kyse on itsenäisestä ja sangen erilaisesta elokuvasta. Lego-elokuvan iloisen luova leikkisyys on jäänyt taka-alalle ja Lego Batmanin maailma on rakennettu Batman-kulttuurin perustalle. Ei leikkisyyttä ole kokonaan unohdettu, mutta painopiste on nyt selkeästi päähahmo Batmanissa ja tämän seikkailussa. Sävy on synkkä ja valtaosa huumorista menee lapsikatsojalta yli hilseen.

Vauhdikas toiminta ja peruskomiikka pitävät kouluikäisen toki otteessaan, mutta eniten Lego Batmanista saavat irti Batmaninsa lukeneet ja katsoneet vanhemmat. Elokuvassa oikeastaan kaikki on ammennettu aiemmista Batman-elokuvista, joita hyödynnetään ilkikurisella, jopa sarkastisella otteella.

The LEGO Batman MovieKerronnan viittaustekstuuri on niin marinoitu Batman-kulttuurilla, että lapsikatsojalla on sula mahdottomuus päästä elokuvan maailmaan kunnolla sisälle. Aikuiskatsojalle tilanne on toinen. Omassa viitekehyksessään ilkikurisen huumorin täyttämä tarina toimii, vaikka Batmanin kamppailut Jokeria ja kumppaneita vastaan eivät mitään suuria elämyksiä tarjoakaan.

Elokuva on rakennettu niin tiiviisti Batmanin varaan, että jokainen sivuaskel keskushahmosta alkaa horjuttaa kokonaisuutta. Kerronnallisen sujuvuuden ja eheyden kannalta sadassa minuutissa on muutama tuokiollinen liikaa, sillä tarpeettomaksi jääviä sivuhahmoja on elokuvaan tungettu turhan monen rakennussarjan verran. Vähemmän on enemmän, ja tarinamaailman suhteen tämä on oivallettu, mutta hahmogalleriassa mopo on keulinut.

The LEGO Batman MovieYhden asian elokuvana Lego Batman ei kestä katseluja samaan tapaan kuin Lego-elokuva, jossa luova leikillisyys poikii joka kerran jotain uuttaa oivallettavaa. Lego Batman kannattaakin katsoa aihepiirinsä parodiana, jollaisena se on monin verroin onnistuneempi kuin useimmat ihmisnäyttelijöin toteutetut vastaavat.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä