Keltainen pakettiauto

Paremmin teatteriohjaajana tunnettu Nicholas Hytner toi suuren yleisön tietouteen tarinan vanhasta rouvasta, joka asui 15 vuotta brittiläisen näytelmäkirjailija Alan Bennettin kotikadulla pakettiautossa. Kukaan ei tiennyt häijystä rouvasta juuri mitään, vaikka hän aiheutti kummastusta seudulla yli vuosikymmenen.

The Lady in the VanAlunperin The Lady in the Van on näytelmä, josta Bennett on tehnyt myös kuunnelmia ja kirjan. Teatterisuosio, sekä mahdollisesti parin vuoden takainen hengenheimolainen, Stephen Frearsin mainio Philomena (2013), innostivat tahoja tuomaan näytelmän myös valkokankaalle. Kuten kuunnelmassa, Maggie Smith näyttelee myös elokuvaversiossa rouva Shepherdia.

Parasta elokuvassa on juuri Smithin loistelias roolisuoritus. Myös muut näyttelijät tekevät työnsä pääpiirtein hyvin, mutta muutoin elokuva laahaa ja tuntuu pitkäveteiseltä. Kohtauksia katsoessa voi hyvin kuvitella, kuinka tarinalla on päästy herkuttelemaan näyttämöllä. Elokuvakäsikirjoitusta tehtäessä rytmitys on jäänyt liikaa junnaamaan teatteriversioon, eikä se toimi yhtä hyvin kameran läpi.

The Lady in the VanTunti ja 44 minuuttia ei sinänsä ole pitkä aika elokuvalle, mutta tässä tapauksessa aika alkaa puuduttaa. Mikäli elokuva olisi ollut suoraviivaisempi ja lyhentynyt ehkä 15 minuutilla, se olisi voinut toimia paljon paremmin. Teatterissa teos on todennäköisesti ollut noin kaksi ja puoli tuntia pitkä, jolloin tarinaan on taas saatu syvyyttä lisää. Tämä on tosin vain spekulaatiota.

Tietyllä tapaa The Lady in the Van on visuaalisesti näyttävä, ja Lontoo on kuvattu hyvin realistisesti. Lavastus ja kuvauspaikat on valittu sekä valmistettu hyvällä maulla ja nostavat esimerkiksi Shepherdin keltaisen pakettiauton herkullisesti esiin.

The Lady in the VanPalkintoseremonioissa elokuva jäi ennakko-odotusten vastaisesti melkein täysin unholaan. Ehdokkuudet jäivät pääosin Maggie Smithin parhaaseen naispääosaan, jolle moni povasi jo mahdollista kolmatta Oscar-pystiä. Vuosi oli naisten suhteen jälleen vahva, eikä Smith yltänyt ehdokkaaksi.

Elokuvalla on kuitenkin paljon sanottavaa. Juonesta sen enempää paljastamatta The Lady in the Van tarjoaa myös yllätyksiä ja käänteitä, jotka tekevät tarinasta kertomisen arvoisen. Koditon rouva ei ole syrjäytynyt esimerkiksi mielenterveydellisten syiden vuoksi, vaikka vuodet ovatkin hänen päänsä sekoittaneet. Kaikkeen on syynsä, jopa kodittoman naisen pakkomielteeseen asua pakettiautossaan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä