Hieno päärooli mitäänsanomattomassa elokuvassa

Sam Elliott (s. 1944) on tehnyt yli puolen vuosisadan mittaisen näyttelijäuran. Viiksistään tunnetulla lännenroolien veteraanilla on poikkeuksellinen karisma ja kyky elävöittää sivuroolejakin, joita hän on urallaan tehnyt lukuisia. Muutaman vuoden takaisessa The Herossa Elliott nähdään pääosassa, esittämässä likipitäen ammatillista itseään eli lännenrooleista tunnettua veteraaninäyttelijä Lee Haydenia.

The HeroLee on näkyvimmät roolinsa tehnyt ja hankkii eläkepäivien elantonsa mainosäänenä. Miehen haikeutta lisää tieto vakavasta sairaudesta. Välit ex-vaimoon ja tyttäreen ovat viileät. Helpotusta Lee hakee pilvenpoltosta vanhan näyttelijäkollegansa luona, kunnes kuvaan astuu Leetä puolta nuorempi nainen tuoden pilkahduksen valoa miehen elämän ehtoopäiviin.

Nuoremman polven tekijän, Brett Haleyn käsikirjoittama ja ohjaama The Hero on tyypillinen yhdysvaltalainen indie-elokuva. Amerikkalaisen melankolisessa aikuisten draamassa pohditaan ja pyöritellään elettyä elämää ja miten työlle on uhrattu perhe ja muu elämässä olennainen. Menestys on katoavaista ja loppumetreillä havaitaan, ettei elämästä ole jäänyt käteen oikein mitään merkityksellistä läheisten jäätyä uran ja tekemisen jalkoihin.

The HeroVastaava virsi on veivattu lukuisissa yhdysvaltalaisissa elokuvissa pienistä indie-tuotannoista suurten studioiden draamoihin. Aiheen yleisyys kertoo jotain olennaista yhdysvaltalaisesta arvomaailmasta, jossa unelma menestyksestä saa pyhittää alleen kaiken, kunnes herätään katkeruuteen menetetyistä inhimillisesti tärkeistä asioista.

Haley ei saa sanottua aiheesta mitään uutta ja kulunutkin sanottava jää varsin pinnalliseksi kertaamiseksi lukuisista muista vastaavista elokuvista. Mennyttä uraa, menestyksen hintaa ja rakkauden tuomaa elämän valoa käsiteltiin vaikuttavammin samoihin aikoihin valmistuneessa Bradley Cooperin ohjaamassa elokuvassa A Star Is Born (2018), jossa Elliott nähtiin sivuroolissa Cooperin esittämän päähenkilön veljenä. Tästä roolistaan Elliott sai ansaitun Oscar-ehdokkuuden.

The HeroSam Elliott on The Heron kantava voima ja elokuvan moottori, joka jättää muut näyttelijät katveeseen. Elliottin seesteisen vaikuttava läsnäolo kuljettaa verkkaista draamaa silloinkin, kun kerronta unohtuu pyörimään liikaa laimeisiin lokaatioihin, joita edes valtameren rantaa jauhavat mainingit eivät saa elävöitettyä. Elliott puhaltaa kuluneen roolihahmonsa eloon, mutta ei hänkään kykene tekemään ihmeitä stereotyyppiseksi kirjoitetulle hahmolleen.

Yhdysvalloissakin lähinnä festivaaleja kiertänyt elokuva julkaistiin Euroopassa suoraan kotikatselumarkkinoille ja nykyisellään elokuva löytyy ainakin SkyShowtimen suoratoistopalvelusta. Verkkaisella aikuisten draamalla ei ole paljoa muuta annettavaa kuin Elliottin hieno päärooli, joita hän on pitkällä urallaan saanut tehdä harmittavan vähän.

* *
Arvostelukäytännöt