Poliisi puhelimessa

Poliisi on onnistunut tappamaan rikollisen epämääräiseksi jäävässä tilanteessa. Tämän johdosta hänet alennetaan pöytäjukaksi hätäpuhelukeskukseen. Eletään surmaan johtaneen tapahtuman oikeudenkäynnin aattoa, ja jos se ei pelkästään kiristäisi pinnaa tarpeeksi, sekaan isketään lisäksi perhekriisiä.

The GuiltyMukavaa komediallista vivahdetta saadaan, kun pollari tylyttää kunnolla omaa tyhmyyttään hankaluuksiin saattaneita asiakkaita. Kunpa näin voisikin toimia tekomyötätuntoisuuden sijaan. Vuoron loppupuolella hätääntynyt äiti soittaa ja saa änkytellen ilmaistua joutuneensa ex-siippansa kidnappaamaksi. Alkaa kova pyöritys, jossa poliisiin pinnaa koetellaan.

Netflixillä nähtävä The Guilty on jenkkiversio tanskalaisesta Den Skyldige (2018) leffasta, joka on katsottavissa ainakin Elisa-Viaplaylta. Pohjatarinan lisäksi alkuperäisteoksen ohjaaja ja toinen kirjoittaja Gustav Möller on toiminut uudemman version osatuottajana. Pohjoismaissa osataan luottaa ihmisten kuvalliseen ymmärrykseen sekä avointen loppujen mahdollisuuksien. Ja tämähän harvemmin toteutuu jenkkiversioissa. Mukaan on lisäksi ängetty aivan turhia maastopaloja selittämään viranomaisvelttoilua. Tapahtumat käynnistyvät hitaammin uudessa versiossa epäoleellisen taustoituksen takia. Leffa pitää tiukasti pihdeissään tunnin verran, mutta loppuliuku on masentava oksennus katsojan päälle. Sellainen nähdään syystäkin lopun yhteydessä.

The GuiltyNäyttelijät ovat läpi linjan vähintään hyviä. Kuva keskittyy Jake Gyllenhaalin kasvoihin ja hienostihan hän ilmentää erilaisia tunnetiloja, joita reflektoi puheluiden aikana. Hänkään ei voi mitään lopun petolliselle lässähdykselle, jossa hahmo kokee valaistumisen elämän perusarvoista yöllisten koettelemusten seurauksena. Muissa äänirooleissa esiintyvät vakuuttavasti muun muassa Paul Dano, Ethan Hawke sekä Riley Keough. Viimeksi mainittu saa luotua kärsivälle äidille hämmentävän laajan tunnepaletin. Dano vetää erinomaisen roolin työmatkalla ilolintuihin sekaantuvana korporaatiopellenä, joka ei tietenkään halua ottaa vastuuta omista hölmöilyistään.

Antoine Fuqua on kokenut riviohjaaja. Etenkin yhteisprojektit Denzel Washingtonin kanssa ovat toimineet (Training Day, The Equalizer). Hänkään ei liene voinut mitään sille, että lopusta jää imelä vaikutelma, jossa kaikki langanpäät solmitaan sirosti kiinni painottaen epärealistisen onnellisia käänteitä.

* * *
Arvostelukäytännöt