Nuori, vapaa ja villi

Minnie (Bel Powley) on 15-vuotias aloitteleva taiteilija, jonka seksuaalinen ja taiteellinen herääminen polkaisevat käyntiin nuoren tytön tutkimusmatkan itseensä. Minnie asuu äitinsä ja sisarustensa kanssa San Franciscossa ja ryhtyy kiihkeään suhteeseen äitinsä poikaystävän, itseään 20 vuotta vanhemman Monroen (Alexander Skarsgård) kanssa. The Diary of a Teenage Girl sijoittuu 1970-luvun puoliväliin ja ajan kuvaus on hienovarainen, vapautta ja villiyttä korostava, muttei alleviivaava.

The Diary of a Teenage GirlMinnien suhde äitiinsä (Kristen Wiig) on vaativa. Huumeiden ja alkoholin ryydittämät juhlat päättyvät usein perheen kotiin, jossa Minnie näyttäytyy äitinsä ja tämän ystävien maskottina. Minnien äiti on kyseenalainen roolimalli, jota tytär ihannoi ja jonka huomiota tämä kyltymättömästi odottaa. Vaikka äitisuhde ei temaattisesti olekaan varsinaisesti elokuvan juonellisessa keskiössä, peilautuu nuoren naisen toimintamallit suoraviivaisesti äidin kasvatusmetodeihin.

Aikuisuuden ja lapsuuden välimaastossa Minnie käy sisäistä monologia sarjakuvahahmon kanssa ja nauhoittaa ajatuksiaan kaseteille, joiden kuunteleminen ilman hänen lupaansa on tiukasti kiellettyä. Pyörryttävät ajatukset itseydestä, seksistä ja rakkaudesta äänitettyään hän havahtuu suuriin eksistentiaalisten kysymysten äärelle, joihin hän etsii vastausta rakkaudesta ja toisaalta kanavoi ajatuksiaan taiteeseen.

The Diary of a Teenage GirlMinnien ja Monroen suhde on leikkisä, lapsekas ja kaikessa moraalittomuudessaan herkkä kuvaus halusta tulla rakastetuksi. Heidän suhteensa vaiheilee välinpitämättömyyden ja toisaalta syvän välittämisen puolelta toiselle. Molemmat kamppailevat ikärooleissaan, jotka pitkälti määrittelevät suhteen olemuksen. Siinä missä Minnie rimpuilee aikuisuuden kynnyksellä, Monroe takautuu aika ajoin aikuisuudestaan sietämättömän lapselliseksi.

Näyttelijät toimivat saumattomasti yhdessä ja erityisesti uhmakkaan katseen omaava Powley tekee Minnienä loistavan työn. Hahmojen välinen dynamiikka on paikoitellen käsin kosketeltavissa. Minnien ja Monroen välityksellä katsoja kokee niin teini-iän tunnekuohut kuin aikuisuuden moraaliset velvoitteet, joita kyseenalainen suhde suistaa raiteiltaan.

The Diary of a Teenage GirlOrastavaa hellää rakkautta vääristää luonnollisesti tekojen vääryyden tumma varjo. Juonellisesti elokuva onkin provosoiva, muttei vähäänkään tuomitseva. Onnistuneen kerronnan näyte on täsmällinen pidättäytyminen teinitytön näkökulmassa ja tarina kuvaus pysyy objektiivisena. Vapautunut tunnelma ja välitön ote teinitytön sisäiseen maailmaan korostavat seksuaalisuuden kuin taiteenkin merkitystä tämän itsetuntemuksen kehityksessä.

Ennen muuta elokuva on rehellinen kuvaus teinitytön maailmasta. Seksin, taiteen ja rakkaudentäyteinen maailmankuva, jota suuret mullistukset horjuttavat, antaa erityisesti Minnien hahmolle suuren tilan kasvaa kertomuksen edetessä. Rohkea tarina vaatii veroisensa toteutuksen, jossa elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Marielle Heller samannimisen romaanin filmatisoinnissa osuu naulan kantaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä