On tunnettu tosiasia, että Hollywoodin kaikkein suurimpiin kuuluvan John Waynen elokuvien taso vaihtelee huomattavasti enemmän kuin mitä hänen maineensa antaa ymmärtää. Yhtäällä legendaariset eepokset, kuten Hyökkäys erämaassa (Stagecoach, 1939), Punainen virta (Red River, 1948) ja Etsijät (The Searchers, 1956) pitävät yllä Waynen mainetta Amerikan myyttisimpänä lännenhahmona. Toisaalla tekeleet, kuten Salahanke Havaijilla (Big Jim McLain, 1952 - heikko antikommunistinen harharetki) ja Valloittaja (The Conqueror, 1954 - Wayne Tsingis-kaanina!) todistavat, että Waynen roolivalinnoilla oli myös kääntöpuolensa.

Warnerin dvd-versiona julkaisema The Cowboys (1972) on jotain näiden kategorioiden väliltä: se on hyvin tehty, mutta kuitenkin mitäänsanomaton. Tämä vain ja ainoastaan Waynen varassa eteen päin kituuttava länkkäri kuvaa vanhan karjaparonin ja nuorten kokemattomien koulupoikien karjanajomatkaa läpi rosvoja kuhisevan preerian. Matkalla pojista tulee miehiä ja koiruudet jäävät taakse. Ja kaikki tiedämme, kenen toimesta ja kenen esimerkkiin nojaten.

1970-luvun alussa John Wayne ei enää elänyt samassa Amerikassa kuin aikaisemmin. Häntä pidettiin yhdysvaltalaisen ääripatrioottisuuden lipunkantajana aikana, jolloin maassa ensimmäistä kertaa oli syntynyt laajamittainen kansanliike sotaan osallistumista vastaan. Ei ollut kovin suosittua puhua Vietnamin sotaan osallistumisen puolesta, jos kerran opiskelijat, liberaalit ja media olivat toista mieltä.

Tässä tilanteessa Waynen tehtäväksi jäi tehtailla elokuvia vanhalle yleisölleen sillä formaatilla, jonka hän parhaiten taisi. Miehen tuotteliaan uran viimeinen vuosikymmen olikin pullollaan keskivertoja lännenelokuvia, joissa ikääntyvä karjapaimen hoitaa asiat kuntoon vielä viimeisen kerran.

The Cowboysin ohjaaja Mark Rydell (myöhemmin mm. Kultalampi, 1981) antaa vanhan legendan näytellä kohtaukset juuri niin kuin hän itse haluaa ja on aina tehnyt. Lopputuloksena on sinänsä rutiinikamaa kaikille Wayne-diggareille, mutta 1970-luvun alun länkkäribuumissa Cowboyt vain hukkuu joukkoon.

Elokuvan roistosta Bruce Dernistä tuli muuten Amerikan vihatuin mies vähäksi aikaa. Syy tähän selviää leffan loppukohtauksesta.

* *
Arvostelukäytännöt