Fanaatikon sielunmaisema kuin sekametelisoppa

The Believer voitti Sundance Film Festivalin pääpalkinnon vuonna 2001. Elokuva perustuu 1960-luvun puolivälissä sattuneeseen tapahtumasarjaan, jossa tunnettu newyorkilainen Ku Klux Klanin jäsen ja uusnatsi paljastui juutalaiseksi pidätyksensä yhteydessä. Tieto vuosi lehdistölle, ja kun New York Times ilmoitti julkaisevansa tarinan, juutalaisnatsi uhkasi tehdä itsemurhan estääkseen jutun julkitulon. No, juttu julkaistiin ja juutalainen äärioikeistolainen sovitti haulikon piippua suuhunsa verisin seurauksin.

The BelieverKäsikirjoittajana (mm. Piilokyttä, 1992) aiemmin vaikuttanut Henry Bean on kertonut hautoneensa aihetta parisenkymmentä vuotta. Ja sen myös huomaa kirkkaana ja kiihkottomana näkemyksellisyytenä. Alkuperäistä tapausta Bean on toki lainannut hyvinkin vapaasti omaan tarinaansa, jossa nuori kiihkonatsi joutuu painimaan rotunsa, uskonsa, itseinhonsa ja läpeensä ristiriitaisten näkemystensä taistelutantereella. Koko uskomattomalta tuntuvan tarinan uskottavuus nojaa pitkälti nuoren, pääosansa kunnialla vetävän Ryan Goslingin hartioilla. Hänen Dannynsä on älykäs, sanavalmis ja oppinut nuori mies, josta ei saa loppujen lopuksi mitään selvää.

Äärimmilleen kärjistynyttä identiteettikriisiä valotetaan menneisyyden takautumilla, mutta paikka paikoin päähenkilön toiminta jää katsojalle vaikeasti määriteltäväksi. The Believerissa tapahtuu päähenkilön kohdalla oikeastaan samantapainen u-käännös kuin sen sukulaissieluelokuvassa American History X (1998). Toisaalta elokuvan keinot ovat aika niukat tällaisissa yksinäisten fanaatikkojen sielunmaailmojen sairaskertomuksissa. Ja toisaalta taas se on enemmän kuin hyvä, että myös katsoja joutuu tekemään ajatustyötä vaikean ja akuutin aiheen kanssa.

The Believer viittaa laajempaan, järjestäytyneeseen äärioikeistolaiseen toimintaan, mutta on ennen kaikkea sukellus ristiriitaisen ja totaalisesti eksyksissä olevan mielen sisään. Viileällä tarkkailijan otteella ohjaaja Bean välttää saarnaamisen ja kannanototkin suuntaan tai toiseen. Mikään uusnatsikuvaus The Believer ei sinänsä edes ole. Sen verran kylmästä ja ahdistavasta maailmasta elokuva kertoo, että vaikea tästä on kuvitella kenenkään mitään kiksejä saavan.

* * *
Arvostelukäytännöt