Visionääri myrskynsilmässä

Kuinka lähteä kuvaamaan lähes myyttiset mittasuhteet saavuttaneen keksijän elämää, josta on säilynyt vain fragmentteja useiden toteutumattomien suunnitelmien ja patenttien lisäksi? Elokuvassaan Tesla (2020) ohjaaja Michael Almereyda lähestyy Ethan Hawken matalaäänisellä aksentilla tulkitsemaa visionääristä keksijää kertojana toimivan Anne Morganin (Eve Hewson) kautta.

TeslaHistoriaa ja nykyaikaa surutta sekoittavassa elokuvassa Anne erottaa toden fiktiosta kommentoimalla tapahtumia hieman samalla tavoin kuin neuvostoliittolaisia rockmuusikkoja seuranneessa Kesässä (Leto, 2018). Fiktiivisistä elementeistään huolimatta historiallisiin yksityiskohtiin ja tapahtumiin pohjaavan Teslan alkupuoli seuraa lähes sisarteoksen tavoin Edisonin ja Westinghousen kuuluisan sähkövirtojen sodan keskeisiä vaiheita avannutta elokuvaa The Current War (2018).

Teslan elämää seurataan dokumentin ja lähes dokufiktion keinoin. Nykyisen Kroatian alueella varttunut sähköstä kiinnostunut fyysikko ja keksijä työskenteli Yhdysvaltoihin saavuttuaan Edison Machine Works -yhtiön tutkimuslaboratoriossa kehittäen oman vaihtovirtamoottorinsa. Teatterimaisen asetelmalliset keskustelut elämästä ja sähkövirran kehittämisen suunnasta johtavat Teslan ja Thomas Alva Edisonin (Kyle MacLachlan) välirikkoon. MacLachlanin Edison on kuin David Lynchin maailmasta putkahtanut arvovaltainen, mutta koominen hahmo, jonka piikikäs dialogi kohdistuu Teslan maahanmuuttajataustaan.

TeslaEdison-välirikon ja oman yhtiönsä kaatumisen myötä George Westinghouse (Jim Gaffigan) tarjoaa Teslalle mahdollisuuden hänen moottorinsa käyttöönottoon, jolla valjastetaan sekä Chicagon maailmannäyttelyn että Niagaran putouksen lävitse kulkeva energia. Lopulta yhtiökumppaneidensa kaikkoamisen myötä Tesla päätyy tekemään luonnonvoimia hyödyntäviä kokeitaan Colorado Springsin vuoristoon. Hänen saavutustensa kasvaessa ja mielenterveytensä ailahdellessa siirrytään yhä enemmän hajanaisemman ja surrealistissävytteisemmän kerronnan vietäväksi.

Almereydan myös käsikirjoittama elokuva on pienimuotoinen historiallinen biografia, jonka rajattu budjetti näkyy elokuvan näyttämömäisissä lavasteissa ja tahallisen kömpelöiden taustaprojisointien käytössä. Tesla alkaa erottua historiallisten elokuvien kerronnasta unenomaisella visuaalisella tyylillään, jolla sekä etäännytetään tapahtumista että luodaan yhtymäpintaa 1800-luvun lopun ja nykyajan kanssa.

TeslaValaistuksessa siirtyminen kynttilän liekistä sähkölamppujen hehkuun kuvastaa teknologista kehitystä, jonka idealistinen Tesla halusi tuoda koko kehittymättömän maailman saataville kapitalistisista taustavoimistaan, kuten John Pierpont Morganista (Donnie Keshawarz) välittämättä. Teslan visionääriset ajatukset langatonta viestintää ja energiansiirtoa elektromagneettisin pulssein mahdollistavista koneista olisivat toteutuessaan olleet vallankumouksellisia.

Teslan henkilökohtainen elämä jää hänen uransa varjoon, kuten trauma äidin varhaisesta kuolemasta sekä rakkaussuhteet Anneen ja ranskalaisnäyttelijä Sarah Bernhardtiin (Rebecca Dayan), koska niistä ei ole tietoa säilynyt. Läheisten ja ystävien menetyksen kokemuksia käytetäänkin kerronnan moottorina, jotka ajavat niin Teslaa kuin Edisoniakin yksinäisen työnsä pariin. Keksijöiden vaikutusta käsitellään niin julkisuuskulttuurin kommentoinnin kuin Google-hakujen määrän kuvastaman myöhemmän merkityksen esiin tuonnin kautta.

TeslaPerinteistä historiallista elämäkertaelokuvaa Teslalta odottavat pettyvät sen pirstaleitsuuteen. Avoimesti kokeilevamman kerrontaan suhtautuvat taas voivat nauttia sen revisionistisista elementeistä, jotka heijastavat päähenkilönsä saavutuksia. Anne päättää kerrontansa toteamalla Teslan uneksineen tulevaisuuden jossa elämme, minkä välittämisessä Almereydan elokuva onnistuu erityisesti muotonsa puolesta.

* * *
Arvostelukäytännöt