Elokuvallista apatiaa

Rötöstelevä veljespari ajautuu pakomatkallaan ongelmiin nuoremman veljen herkän liipaisinsormen takia. Vanhempi veli saa luodin reiteensä ja hänet on saatava lääkäriin. Sairaala ei tule kyseeseen, joten veljekset seuraavat yhtä lääkäri tämän kotiin, ottavat perheen panttivangiksi ja pakottavat lekurin hoitamaan ampumahaavan.

Survive the NightSurvive the Night luottaa yksinkertaiseen perusasetelmaan, josta on tehty tukku tiukkojakin jännäreitä, mutta vielä enemmän puisevia jonninjoutavuuksia, jollaiseksi tämäkin yritelmä jää. Yksinkertaiseen muottiin puserrettu tarina-asetelma sekä rajattu tapahtumaympäristö ovat sekä uhka että mahdollisuus. Kun tarinaan saadaan punottua kunnon jännite ja hahmot ovat kiinnostavia, simppelistä aihiosta saadaan hiottua It Comes at Nightin (2017) kaltaisia pieniä mestariteoksia. Tämä toki edellyttää tekijöiltään näkemystä ja osaamista, mitä Survive the Nightin tekijöille ei ole siunattu.

Pieniä lupauksia herättelevän alun jälkeen tarina jämähtää junnaamaan paikalleen. Haavoittunut ryöstäjäveli makaa pöydällä nuoremman veljen heilutellessa asetta ja panttivankeina olevan lääkäriperheen yrittäessä laittaa kapuloita rattaisiin. Tilanne mataa muuttumattomana loppuun asti. Välillä käydään kyllä ajelemassa autoilla, mutta talolle palataan. Nurkista löytyy periamerikkalaiseen tapaan runsaasti aseita, mutta ampumataidoissa on puutteita.

Survive the NightKaikki hahmot ovat täysin mitäänsanomattomia ja epäkiinnostavia, mitä näyttelijöiden tai näyttelijäohjauksen totaalinen osaamisen puute vain pahentaa. Elokuvan markkinointia varten mukaan otettu Bruce Williskin vaikuttaa siltä kuin olisi kuvausten sijaan halunnut olla kokonaan jossain muualla. Puolihuolimaton kähinä lääkärin isänä ja entisenä paikkakunnan seriffinä on lähinnä surullista katseltavaa.

Puolitoistatuntinen elokuva on pitkäveteinen ja puiseva. Tunnelmaa raastaa vielä lasten suosimasta Minecraft-pelistä muistuttava musiikki, joka vain syventää Survive the Nightin elokuvallista apatiaa.

*
Arvostelukäytännöt