Kelpo seikkailu

DreamWorksin liki kahdenkymmenen vuoden takainen animaatio Spirit – villi ja vapaa (2002) poiki muutamia vuosia sitten Netflixillä nähdyn sarjan Spirit Riding Free (2017–2019), josta on nyt tehty elokuvaversio Spirit Untamed eli Spirit – kesyttämätön (2021). Siinä missä alkuperäinen Spirit-elokuva käsitteli vakaviakin teemoja ja nivoutui osaksi uudempien westernien perinnettä, Spirit Untamed on puhdas lasten seikkailuelokuva.

Spirit UntamedLucky on nuori tyttö, joka palaa tätinsä kanssa pieneen Miraderon kaupunkiin isänsä luokse. Luckyn äiti oli taitava ratsastaja mutta menehtyi ratsastusonnettomuudessa. Luckyn isä ei siksi halua nähdä tytärtään hevosen selässä, mutta Luckyn veri vetää äitinsä tavoin hevosten luo. Luckylla ja oikukkaalla villihevosella Spiritillä syntyy yhteys, ja kun Spiritin lauma joutuu vaaraan, Lucky ystävineen päättää puuttua asiaan.

Meno on reipasta seikkailua ja puhuttelee eritoten hevosista innostuneita tyttöjä, vaikka näin perinteisesti sukupuolittunut kohderyhmäluenta ei varsinaisesti palvele elokuvaa, sillä vauhdikas seikkailu tempaa mukaansa sukupuoleen ja ikään katsomatta. Käsitellyt teemat lapsen ja vanhemman suhteesta, varhaisnuoren itsenäistymisestä aina eläinten vapauden ja oikeuksien kunnioittamiseen ovat vahvasti läsnä, joskaan eivät kovin syvällisesti läpikäytyjä.

Spirit UntamedTeemat ja niiden käsittelytavat ovat aikuiskatsojalle tuttuja, mikä ei kuitenkaan vähennä teemojen tärkeyttä varsinkaan lapsikatsojan näkökulmasta tarkasteltuna. Sankaruus sekä käsitys hyvästä ja pahasta nojaavat perinteiseen vastakkainasetteluun, mutta painopiste on ennen kaikkea tyttökolmikon yhteistyössä, jolla vaikeuksista ja tukalista paikoista selvitään.

Animaationa Spirit Untamed ei edusta sujuvinta ja näyttävintä nykytasoa, mutta lunastaa muodollisesti pitkän animaation edellytykset. Kerronnallisesti elokuva soljuu jouhevasti eteenpäin monia nykyanimaatioita vaivaavaan liialliseen hektisyyteen sortumatta. Kokonaisuus on tasapainoinen, mikä tekee Spiristä helposti katseltavan kokoperheen seikkailuelokuvan.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä