Yksilön moraali ja vastuu

Vaikka Sodan arvet ei ole aivan amerikkalaisen Vietnam-elokuvan parhaimmistoa, se on niistä rehellisimpiä ja älykkäimpiä. Tositapahtumiin perustuva tarina kertoo yhden esimerkin monista surullisista tapauksista, joissa amerikkalaissotilaiden harkintakyky on pettänyt totaalisesti. Poikkeavaa on se, että Palman elokuvan koko kerronta keskittyy yhden hirmuteon ympärille. Kuten yleensä, se ei käsittele koko Vietnamin sotaa vaikeasti jäsennettävänä, sekavana kurimuksena, vaan heittää kehiin perustavanlaatuisia kysymyksiä yksilön moraalista ja vastuusta äärimmäisissä olosuhteissa. Amerikkalaissotilaiden katkeroituminen ja heidän todellisuudentajunsa hämärtyminen näytetään läheltä ja kaunistelemattoman koruttomasti.

© 1989 Columbia PicturesSurullinen tarina kertoo amerikkalaisesta kaukopartio-osastosta, joka kaappaa retkelleen mukaan nuoren vietnamilaisnaisen "ajanvietteeksi". Seurauksena on sarja raiskauksia ja lopulta murha. Sean Pennin karismaattisen kersantin johdolla myös porukan epäröivät yksilöt osallistuvat väkivallan tekoon Michael J. Foxin suoraselkäistä Erikssonia lukuun ottamatta. Retken jälkeen Eriksson haluaa saada ryhmänsä sotaoikeuden eteen, mutta esimiehet yrittävät vaientaa hänet. Eriksson ei kuitenkaan pysty elämään yksin karmivan totuuden kanssa.

© 1989 Columbia PicturesKun eräs sotilaista toteaa kyseenalaisen partioretken aikana innosta puhkuen, että tämä on sitä, mitä armeijat tekevät, elokuva osuu maaliin melkoisen moukarin voimalla. Ja sellaista armeijoiden tekemiset ovat monesti ikävä kyllä olleet. Ylevämmät ajatukset on mietitty jossain aivan toisaalla kuin taistelutantereilla. Sodan arvet toimii omantunnon herättäjänä paljon rankemmin kuin useimmat muut 1980-luvun Vietnam-kuvaukset. Se palauttaa kaiken yksilöön. Millaisessa toiminnassa jokainen haluaa tai ei halua olla mukana. Olosuhteita on aina helppo syyttää, mutta eikö loppujen lopuksi jokainen ole itse vastuussa omista teoistaan.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty; Ekstrat: trailereita, "Eriksson’s War: A Conversation with Michael J. Fox" -kooste, Making of -dokumentti, poistettuja kohtauksia, filmografioita.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä