Kaikki lumihiutaleet ovat erilaisia

Kaikki lumihiutaleet ovat erilaisia

Snow Cake on walesilaisohjaaja Marc Evansilta onnistunut teos, joka on saanut huomiota useammilla festivaaleilla. Elokuvan tuotantomaassa Kanadassa Carrie-Anne Moss palkittiin parhaasta naissivuosasta Genie-palkinnolla, siis paikallisella Jussilla.

© Rhombus MediaHiljainen ja yksinäinen mies Alex Hughes (Alan Rickman) ottaa huoltoasemalta kyytiinsä liftaavan nuoren tytön, Viviennen (Emile Hampshire). Onnettomuus katkaisee matkanteon alkuunsa. Alex ottaa harteilleen epäkiitollisen tehtävän viedä surusanoma Viviennen äidille, Lindalle (Sigourney Weaver). Autistisen Lindan suhtautumistapa tyttärensä kohtaloon saa Alexin hämilleen ja jäämään paikkakunnalle. Samalla hän tutustuu Lindan naapurissa asuvaan Maggieen (Carrie-Anne Moss). Kyseessä ei ole perinteinen kolmiodraama, vaan tarina kolmesta aikuisesta ja heidän kehityksestään ihmisinä.

Naispääosaa elokuvassa näyttelevä Sigourney Weaver onnistuu autistisen Lindan osassa hienosti. Weaver teki huolellista pohjatyötä rooliinsa perehtymällä tarkoin autismiin ja asui jopa hetken autistin luona.

© Rhombus MediaElokuva paneutuu erilaisuuden hyväksymiseen, rakkauteen ja elämäniloon eritoten autismin välityksellä. Hienoa on erityisesti se, että autismia käsitellään arkirealismin kautta. Käsikirjoittaja Angela Pellillä on autismia sairastava lapsi, joten hänellä on omakohtaisia kokemuksia sekä sairauden vaikeuksista että sen hyvistä puolista.

Vakavasta perustarinastaan huolimatta Snow Cake ei ole masentava elokuva. Päinvastoin sen sanoma on toivossa. Elokuva ottaa rohkeasti kantaa erilaisuuden hyväksymiseen ja antaa toivoa ihmisille, jotka ovat kokeneet kovia. Autismia ei kuvata säälittäväksi sairaudeksi, joka rasittaa muita perheenjäseniä. Ennemminkin se avaa ihmisten silmiä ennakkoluulojen poistamiseksi.

Snow Cake on elokuva, joka tosissaan saa ajattelemaan ihmiselämän haurautta. Se antaa paljon katsojalle ja kirvoittaa lähes varmuudella vapauttavat itkut, jos sitä katsoo ajatuksella. Elokuva muistuttaa meitä myös siitä, että jokainen ihminen on erilainen, niin kuin on jokainen lumihiutalekin. Jokaisella on jotain annettavaa ja ketään ei voi tuomita vain sen perusteella, mitä on tehnyt tai mitä tulee tekemään. Tärkeintä on tämä hetki. Tartu siihen.

* * * *
Arvostelukäytännöt