Kung-fu-sankari ottaa mittaa vesikirpuista

Kastehelmet kimaltelevat lehvillä, tunturipuro solisee sorjan metsäkauriin käyskennellessä virrassa ja jousiorkesteri soi ylevää luontotunnelmaa taustalle. The Tuxedo eli Smokkimies alkaa kuin vakava draama konsanaan, mutta pian tehdään täyskäännös. Metsäkauris nostaa häntänsä, antaa tulla sitä itseään - ja elokuva pääsee asiaan ja omaan tunnelmaansa.

© 2002 DreamWorks LLCSmokkimies on toimintakomedia, jossa pääosissa ovat kung-fu-taituri Jackie Chan, ihmeellinen Smokki ja vesipullobisnes. Tyhmänpuoleinen Jimmy Tong (Chan) pääsee kaahailutaitonsa takia salaisen agentin Clark Devlinin autonkuljettajaksi. Devlin on rento heppu ja ainoa sääntö on: "Never touch my tuxido!" Pahikset kuitenkin posauttavat agentin rullalautapommilla koomaan, jolloin Tong saa päähänsä ryhtyä leikkimään Devliniä ja menee ensi töikseen vetämään äijän kielletyt kuteet niskaansa. Smokki osoittautuu yllättäen huipputeknologiseksi vempeleeksi, joka antaa kantajalleen yli-inhimillisiä taitoja aina lentämisestä hillittömään groovaamiseen asti. Yhdessä biologityttösen (Jennifer Lowe Hewitt) kanssa agentti Tong, James Tong, ryhtyy jahtaamaan vesipullotehtailijaa, joka aikoo myrkyttää kaiken muun veden maailmasta paitsi omansa. Hän hautoo kammioissaan vesimittareita, joiden kosketus muuttaa veden paradoksaalisesti janoon ja kuivuuteen tappavaksi litkuksi.

Smokkimies on pääosin yhtä kuivettava kuin elokuvan tappajavesi konsanaan, mutta onnistuu onneksi muutaman kerran naurattamaankin. Jackie Chan -faneille tekele on todennäköisesti myös pettymys, sillä Chan pääsee esittelemään taistelulajitaitojaan vain rippusen verran ja nämäkin kohtaukset on tehty osin erikoistehosteilla. Tällä kertaa Chan keskittyy tappelemisen sijaan olemaan hupaisa kömpelönä miehenä Smokin vietävänä. Älyttömimmillään ja huvittavimmillaan elokuva on, kun Tong joutuu tuuraamaan soulin kuningasta, itse James Brownia, kolkattuaan tämän epähuomiossa ennen suurta lavashow’ta. Ja hyvinhän se sujuu, sillä vaatteista se kaikki on kuitenkin kiinni, kuten herra Devlinkin Tongia ehti opastaa.

*
Arvostelukäytännöt