Small axe fall big tree

Lontoon afrokaribialaisyhteisössä kasvanut kuvataitelija ja ohjaaja Steve McQueen sai kansainvälistä tunnusta voimakkaalla orjuuskuvauksellaan 12 Years a Slave (2013). Nyt McQueen on palannut nuoruutensa maisemiin ja musiikin rytmeihin antologia tv-sarjallaan Small Axe (2020). Sarjassa brittiläisen yhteiskunnan systemaattinen rasismi afrokaribialaisia kohtaan on keskiössä aina kaduilta oikeussaliin asti.

Small AxeViisi tarinoiltaan itsenäistä jaksoa ovat filmille kuvatussa rakeisuudessaan sekä laajuudeltaan kuin brittiläistä perinnettä kunnioittavia tv-elokuvia kattaen todellisuuteen pohjaavia tapahtumia 1960–1980-luvuilta. Vahva afrokaribialaisen yhteisön ja kulttuurin kuvaus sekä kansalaisvaikuttamisen eri muodot ovat jokaisen jakson ytimessä.

Antologian ensimmäinen ja pisin jakso Mangrove on sulavaa draamaa, joka kehittyy selviämään pyrkivän yrittäjän tarinasta yhteisöaktivismin kautta oikeussalidraamaksi. Notting Hillissä sijaitsevasta karibialaisesta ravintola Mangrovesta tulee mustan yhteisön kokoontumispaikka sekä paikallisen poliisin ratsioiden kohde brittiläiseen yhteiskuntaan sopeutumaan pyrkivän omistajansa Frank Crichlow’n (Shaun Parkes) vastahakoisuudesta huolimatta. Afrokaribialaisten monikulttuurisen brittiläisen yhteiskunnan rakentamisen tavoite tiivistyy taustalla nousevien ohitusteiden rakennustyömaihin ja sen vastustus niihin spreijattuihin rasistisiin loukkauksiin.

Small AxeAktivistien Altheia Jones-LeCointen ja Darcus Howen (Letitia Wright ja Malachi Kirby) johdolla ravintolan puolesta organisoitu mielenosoitus muuttuu poliisien toimesta mellakaksi ja johtaa sen johtajina nähdyn Mangrove Nine ryhmän oikeudenkäyntiin vuonna 1970. Systeemin mädännäisyydestä huolimatta se muodostui ensimmäiseksi voitoksi tulevien sukupolvien oikeuden saamisen tiellä. Vahva ohjaus keskittää huomion näyttelijäntyön ilmaisuvoimaan, jossa erityisesti nuoret nousevat brittinäyttelijät Letitia Wrightin johdolla tuovat esiin vakuuttavasti aktivismin eri muotojen kehitystä.

Poikkeuksen jaksojen yhteiskunnallisiin aiheisiin tekee Lovers Rockin oodi musiikille ja nuoruudelle. Yhden päivän ja illan ajalle tiivistyvä muuten kuin yksityisasuinnoissa 1980-luvulla kielletty afrokaribialaisten juhlinta hehkuu pehmeän kellertävissä väreissä. Juhlien aikana seurataan nuoren Marthan (Amarah-Jae St. Aubyn) ja Franklynin (Micheal Ward) kehittyvää romanssia, jota uhkaavat vanhat tutut sekä aiemmat suhteet. Juonen sijaan tärkeämmäksi muodostuu nuoruuden hetkellisyyden ja tunteiden kuvaus sekä reggae- ja rock-musiikin pyörteisiin antautuminen edes yhden illan ajaksi.

Small AxeRed, White and Bluessa nuori ja korkeakoulutettu Leroy Logan (John Boyega) päättää idealistisesti liittyä Suur-Lontoon poliisitoimeen muuttaakseen organisaation syvälle juurtuneita rasistisia toimintatapoja. Samalla Leroyta poliiseista aina varoittanut isä (Steve Toussaint) ajautuu vastakkain virkavallan kanssa joutuen heidän pahoinpitelemäksi. Hidasta muutosta käynnistäessään syrjintää sekä poliisien joukosta että omasta yhteisöstään kokevan Leroyn oman identiteetin etsintä ja isäsuhteen käsittely tekevät jaksosta sarjan vahvimpiin kuuluvan. Poliisien toimintaan liittyvä tiivistyvä jännite korostaa väkivallan ja sen uhan jatkuvaa läsnäoloa, vaikka graafisemmalta kuvastolta vältytäänkin.

Antologian päättävissä jaksoissa Alex Wheatle ja Education katse käännetään yksilöiden lapsuuden ja nuoruuden kokemusten kautta hieman Langalla-sarjan (The Wire, 2002– 2008) yhteiskunnallisen käsittelyn tavoin koulun, sosiaali- ja vankilajärjestelmän epäkohtiin. Opiskelun ja kouluttautumisen voimasta puhuvat tarinat kaltoin kohdelluiden lasten huumediilerin ja tulevan kirjailija Alex Wheatlen sekä heikkolahjaisten koulusta ulos pyristelevän lahjakkaan Kingsley Smithin (Kenyah Sandy) elämästä. He saavat uuden mahdollisuuden yhteisön jäsenten aktiivisen toiminnan avulla, jotka nousevat vastustamaan instituutioiden afrokaribialaisia syrjiviä rakenteita.

Small AxeKokonaisuutena Small Axesta muodostuu laadukas ja poikkeuksellisen monitasoinen historiallinen draama brittiläiseen yhteiskuntaan vahvasti pesiytyneestä rasismista. Kaikki jaksot ohjannut ja osittain myös käsikirjoittanut McQueen yhdistää aiempien ohjaustensa kuvastoa ja tematiikkaa tällä kertaa hyvin henkilökohtaiseen tarinan kertomiseen tuntemastaan afrokaribialaisten kulttuurista. Aivan täysosumaan ei jokaisessa jaksossa ylletä, mutta niiden vahvat sanomat välittyvät kaikesta huolimatta.

* * * *
Arvostelukäytännöt