Silkkitien loppu

Nuorta älykköä Ross Ulbrichtiä (Nick Robinson) ei kiinnosta perinteiset opiskelu- ja työmahdollisuudet. Hänellä on suurena visiona luoda netin pimeämmälle puolelle globaali verkkokauppa Silk Road, joka keskittyy huumeisiin. Kauppa tietenkin laajenee muillekin laittomille hyödykealueille. Rossilla on kyky manipuloida mediaa ja tätä kautta saada julkisuutta – ja lisää käyttäjiä palvelulleen.

Silk RoadHomma rullaa jo liian suurella mittakaavalla ja viranomaiset kiinnostuvat asiasta. Huvittavan oloinen kehäraakki DEA-agentti (Jason Clarke), joka ei oikein tule toimeen tietotekniikan kanssa, alkaa jahdata silkkitien taustavaikuttajia. Kuinka ollakaan perinteiset metodit osoittautuvat uusia tehokkaammaksi Rossin kiinnisaannissa.

Silk Roadin tarina sisältää mitä mielenkiintoisimpia käänteitä ja hahmoja. Poliisitkin sortuvat erheisiin ja joutuvat tuomiolle. Kuvioon on ympätty kovin väkinäinen ”tarkoitus pyhittää varainhankintakeinot” -viritys perheen edun nimissä, mikä tuo mukaan harmillista saippuasoppaa muuten luontevaan kerrontaan.

Silk RoadOhjaaja Tiller Russell on työstänyt aiemmin pari rikossävytteistä dokkaria Netflixille. Toinen näistä (Night Stalker: Salamurhaajan jäljillä) löytyy vielä palvelusta. Russell ei sen enemmin yritä selitellä tai ottaa kantaa sattumuksiin, vaan keskittyy kuvaamaan asioita hänen saatavilla olleiden lähteiden perusteella. Runko on Rollin Stone -julkaisun artikkeli vuodelta 2014. Sen lisäksi hän sai taustoitus apua Ulbrichtin naisystävältä Julia Vielta, joka mainitaan krediteissä taiteellisena konsulttina. Toki dramaturgisia vapauksia on käytelty auvoisasti ja tietyt keskeiset hahmot, kuten Jason Clarken hyvin esittämä Rick Bowden on yhteenliitos parista todellisesta tapaukseen liittyneestä agentista.

Vaikka loppu on tiedossa, ei silti voi olla hätkähtämättä Ulbrichtin tuomiota. Nuorelle kaverille heilahtaa elinkautinen häkki ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Kyse sentään oli muutaman vuoden huumekaupasta, vaikkakin suhteellisen laajalle ulottuneesta. Taatusti hänen kyvyilleen olisi ollut käyttöä vankilan ulkopuolellakin. Lohduton esimerkki vanhoillisten moraalikäsitysten mielivallasta murskata pienikin toivo.

* * *
Arvostelukäytännöt