Sekavasti Shanghaista

1930- ja 40-lukujen Shanghai on kiehtonut useita nimekkäitä elokuvantekijöitä. Zhang Yimoun Shanghai Triad (1995) kuvasi järjestäytyneen rikollisuuden maailmaa ja Ang Leen palkittu Lust, Caution (2007) toisen maailmansodan aikaista vastarintaliikettä. Ruotsalaisen Mikael Håfströmin ohjaama Shanghai (2010) sekoittaa aineksia molemmista, mutta ei yllä lähellekään kiinankielisten edeltäjiensä tasoa.

ShanghaiNoir-henkisen trillerin tapahtumat sijoittuvat vuoden 1941 kansainväliseen Shanghaihin. Kiinalainen vastarintaliike ottaa jatkuvasti yhteen japanilaisten miehittäjien kanssa. Pearl Harborin hyökkäys ja Yhdysvaltojen osallistuminen toiseen maailmansotaan häämöttää vain parin kuukauden päässä.

Paul Soames (John Cusack) on toimittajana esiintyvä amerikkalainen agentti, jonka Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on lähettänyt Shanghaihin auttamaan pulaan joutunutta kollegaa. Tämä saa kuitenkin surmansa heti Soamesin saavuttua Kiinaan. Soames ryhtyy selvittämään ystävänsä murhaa ja sekaantuu samalla kiinalaisten ja japanilaisten väliseen vihanpitoon.

ShanghaiThaimaassa ja Britanniassa kuvattu elokuva tarjoaa romantisoitua ajankuvaa toisen maailmansodan aikaisesta Shanghaista historiallisen käännekohdan aattona. Loisteliaat kasinot ja suurlähetystöt toimivat näyttämöinä poliittiselle juonittelulle, sateiset ja pimeät kujat aseellisille yhteenotoille. Noir-tyylille uskollisesti elokuvassa on myös salaperäinen ja kohtalokas kaunotar (Gong Li), joka on naimisissa Shanghain triadin pahamaineisen johtohahmon (Chow Yun-Fat) kanssa.

Håfströmin elokuva kärsii hengettömyydestä ja tavanomaisuudesta. Sekava trillerijuoni ei ole erityisen mukaansatempaiseva eikä rakkaustarina saa ilmaa siipiensä alle. John Cusack tuo paitsi harkittua myös tahatonta komiikkaa kosmopoliitin Soamesin rooliin, mikä on omiaan vesittämään elokuvan tumman pohjavireen.

* *
Arvostelukäytännöt