Lobotomiaa tarjolla

Session 9 kertoo ryhmästä miehiä, jotka palkataan poistamaan asbestia entisestä mielisairaalasta. Talo kätkee sisäänsä monia salaisuuksia, aivan kuten ryhmän miehillä on omat salaisuutensa ja murheensa. Miesten välillä on skismaa ja hommat eivät suju aivan kuten pitäisi. Ahdistavat muistot mielipuolipotilaista tuntuvat riivaavan taloa ja kohta myös pahaa arvaamattomia työmiehiä.

Juonta ei juurikaan ole ja näyttelijät ovat varsin keskitasoisia. Elokuvassa keskitytään tunnelman rakentamiseen. Ilmassa on koko ajan ahdistusta ja pelkoa jostain kamalasta mikä pian tapahtuu. Valitettavasti kärsimättömimmät kauhunnälkäiset ikävystyvät odotukseen ja alkavat tuntea itsensäkin jo lobotomiapotilaiksi, sillä elokuva etenee turhankin hitaasti. Kauhuelokuva on ehdottomasti liian vahva sana määrittämään Session 9:n genreä. Tunnelma on kammottava, mutta se ei vielä tee leffasta kauhuelokuvaa.

Session 9:ään on ympätty juuri tehokkaimmat kauhun teemat, mitä toivoa saattaa. Hylätty sairaala kaameine muistoineen on kuin kummitustalo, jonka armoille miehet joutuvat. Vaikka kummituksia ei näykään, niin ilmassa on jotain vahvasti yliluonnollisen tuntuista. Talo tuntuu olevan elossa. Sairaat sielut muuttuvat katsojan mielessä möröiksi ja peikoiksi. Mielisairaat ja erityisesti juuri jakautuneet persoonat ovat olleet kauhun kestosuosikkeja. Järjettömyyden ja mielenterveyden menetyksen uhka havainnollistetaan varsin konkreettisesti, kun puhutaan lobotomiasta. Jo pelkästään asbestin poistaminen on nykypäivänä aika jännä juttu. Mutta siltikään kaikki ei natsaa paikoilleen ja elokuva ei tunnu millään tasolla tarpeeksi uskottavalta, jotta se voisi viedä mukanaan.

Elokuvaan on yritetty saada lisää syvyyttä tutkailemalla miesten keskinäisiä kireitä välejä, mutta tulos on vain se, että kerronta hidastuu entisestään. Toisaalta eletään miesten omissa ongelmissa, toisaalta taas talon muistoissa. Onneksi lopullisesta versiosta poistettiin eräs hahmo, koditon nainen, joka salaa tarkkaili miesten työntekoa talossa. Tämä olisi tehnyt juonen elokuvan sekavammaksi. Nykyään jännäreihin melkein pakolliseksi tullut yllättävä juonenkäännöskään ei oikein toimi. Suurin syy on varmaan se, että nykyään kaikki jo tietävät sen yllättävän juonenkäännöksen olevan tulossa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä