Tartu hetkeen

Jos kaikki kuolevat, onko mitään väliä miten oman elämänsä elää? Tämä kysymys täyttää Georgen ajatukset ja on lamaannuttanut hänen elämänhalunsa. Ilmeisen älykkäällä pojalla olisi lahjoja luoda itselleen valoisa tulevaisuus, mutta hän käyttää energiansa koulutehtävistä ja koulusta laistamiseen. Ystävystyminen Sallyn kanssa antaa pojalle tuntumaa siihen, miltä tuntuu elää hetkessä, eikä ajatella liian pitkälle tulevaisuuteen. Ahdistus päätösten teosta painaa nuorten ajatuksia eikä teinien eksistentialistisille kriiseille tunnu löytyvän loppua.

The Art of Getting BySelviytymisen taide on selkeä teinielokuva. Se ei yritä olla liian kekseliäs, vaan pitää elokuvan tapahtumat yksinkertaisina. Kun kouluissa painotetaan nuoresta iästä asti urakeskeistä ajattelua, voi tulevaisuus tuntua suurelta taakalta. Elokuvassa halutaan kuitenkin tuoda suhteellisuudentajua ajatteluun, jonka mukaan loppuelämä on yhden päätöksen kautta täysin lukkoon lyöty kokonaisuus. Peruspositiivinen vire viekin elokuvaa eteenpäin ja varmasti toimii selkeään, vaikkakin kapeaan, katsojaryhmäänsä.

Elokuvan ongelma on, että sen katsojaryhmä on hyvin rajattu. Se on selkeästi pieni indie-elokuva eikä se tavoittele valtavirran suurta teiniyleisöä. Ikävä kyllä siitä ei kuitenkaan löydy tarpeeksi särmää, jotta se saisi taideleffojen katsojakunnan kiinnostuksen heräämään. Selviytymisen taide ei myöskään ylitä teiniyleisön rajoja. Tämä on harmillista, koska teinivetoisia draamoja ei loppujen lopuksi ole tarjolla kovin useasti. Selviytymisen taide kieppuukin siinä rajalla, kallistuuko se romanttisen komedian puolelle vai sekoittaako se synkempiä sävyjä tarinankerrontaansa. Selkeä eron teko olisikin voinut ryhdittää elokuvaa huomattavasti.

The Art of Getting ByKysymyksessä on Gavin Wiesenin ensimmäinen pitkä elokuva ja se näkyy myös lopputuloksessa. Taitavasti tyylitellyssä elokuvassa on näkemystä, mutta siitä puuttuu linjakkuus. Vahvempien valintojen tekeminen olisi voinut karistaa osan elokuvan naivismista. Päähenkilöiden viattomuutta alleviivaavat näyttelijävalinnat. Tarkoituksena tuntuu olleen halu rikkoa Freddie Highmoren ja Emma Robertsin puhtoisia imagoja, mutta elokuvassa ratkaisu toimiin hieman päinvastoin ja vaikuttaa pikemminkin henkilöhahmoihin.

Vaikka yritys on kova, ei Selviytymisen taide oikein saa kokonaisuutta yhteen. Se jää eräänlaiseksi käyntikortiksi tekijöilleen, joita se saattaa auttaa jalan saamisessa isomman studion oven väliin. Viattoman positiivinen elokuva on helposti unohduksiin painuva, vaikka sen tunnelmassa on paikoitellen hetkensä.

* *
Arvostelukäytännöt