Ryhditön romkom

Näyttelijänä paremmin tunnettu Justin Long on innostunut kokeilemaan siipiään tuottamisen ja käsikirjoittamisen parissa. Indiehenkinen romkom Sekaisin sinusta on näillä osa-alueilla Longin esikoinen ja sitä se on myös elokuvan kahdelle muulle käsikirjoittajalle, Christian Longille sekä Keri O’Donnelille. Ohjaajaksi on napattu keskinkertaisia teoksia tehtaillut Kat Coiro.

Romanttisen komedian lajityyppi lienee ollut helpoiten lähestyttävä aloittelevalle tekijätiimille, mutta lopputulos ei vakuuta edes pintatasolla. Käsikirjoituksen heikkoudet nousevat esille lähes jokaisella osa-alueella. Kokonaisuus on laiskasti kyhätty, innoton ja tylsä genre-elokuva.

A Case of YouElokuvien kirjaversiota tehtaileva Sam (Justin Long) ihastuu baristana työskentelevään Birdiehen (Evan Rachel Wood). Naisen Facebook-profiilia seuraamalla Sam pystyy muuntautumaan Birdielle unelmien poikaystäväksi, ja samalla myös miehen ura kirjailijana saa romanssista uutta pontta. Pian kuitenkin Sam huomaa, että tekaistun persoonan ylläpito ei osoittaudu helpoksi, kun suhde alkaa siirtyä vakavammille raiteille.

Sekaisin sinusta rakentuu uuvuttavan turvallisen perusrakenteen varaan. Kahden ihmisen välistä suhdetta herätellään väärinymmärryksien ja tekohauskojen tilanteiden avulla. Lopussa tarjoillaan heppoinen opetus, joka katsojalle peilataan päähenkilön kautta.

A Case of YouVuosituhannen vaihteen ympärillä romanttiset komediat alkoivat toistaa hahmoasetelmaa, jossa pirteän boheemi neitokainen ilmestyi inspiroimaan taantumusvaiheessa synkisteleviä nuoria miehiä. Tämä nykyajan versiointi muusista herätti ansaitustikin kritiikkiä passiivisesta ja yhden määritteen varaan luodusta naiskuvasta.

Samat ongelmat nousevat jälleen pintaa, vaikka Sekaisin sinusta asetelmaa hieman virittääkin. Birdie ei monien muiden naishahmojen tapaan pyri maanisesti inspiroimaan ja innoittamaan Samia, vaan tällä kertaa päähenkilö kokee elämänmuutoksen oman aktiivisen toiminnan kautta.

Tästäkin huolimatta Birdien ainoa toimenkuva on olla jonkinlainen heijastava pinta, jonka kautta Sam voi kasvaa ihmisenä ja kehittyä kirjailijana. Sivuhahmoksikin kyseessä on hyvin ohut ja ontto persoona ilman kunnollisia ambitioita tai tavoitteita. Ujon nörtähtävän mieshahmon arkkityyppi on puolestaan kovin mielenkiinnoton presenssiä vailla olevan Longin käsissä.

A Case of YouElokuvan dialogi ja huumori oireilevat kiusallisesti. Vitsien yleisestä tasosta kertoo se, että vanhoille naisille masturbointi tuntuu tekijöistä niin hauskalta heitolta, että se kestää toistoakin. Iskevyyden ja näppäryyden puutetta dialogissa on yritetty korvata f-sanan rohkealla käytöllä.

Äärimmäisen ponneton teos hukkuu massojen sekaan. Tapahtumien sijoittaminen sosiaalisen median aikakauteen sekä retroileva vinkkailu ysärihiteille eivät estä kokonaisuutta kuivumasta kasaan. Vetämätön toisinto vaatii huomattavasti enemmän sisällöllisiä vahvuuksia, jotta siitä jaksaisi kiinnostua edes etäisesti.

*
Arvostelukäytännöt