Täydellisyyden paradoksi

Nyky-yhteiskuntaa leimaa vahvasti täydellisyyden tavoittelu. Pyrkimys kohti onnellista elämää on luonnollista, mutta kun se muuttuu pakkomielteeksi, auringonpaiste ja linnunlaulu ovat arjesta kaukana. Vääristynyt käsitys siitä, että täydellisyys on yhtä kuin onnellisuus, ohjaa ihmiset usein väärään suuntaan. Aitoa täydellisyyttä on viime kädessä vain puhdas inhimillisyys kaikkine vikoineen ja oikkuineen.

Ruby SparksRuby Sparks – täydellinen tyttöystävä pureutuu täydellisyyden paradoksiin virkistävästä näkökulmasta. Elokuvan naiivilta kuulostavan nimen ei pidä antaa hämätä. Tasa-arvoa ja vallankäyttöä parisuhteessa käsitellään elokuvassa yllättävällä ja raikkaalla tavalla. Kyseessä on erikoinen rakkaustarina, joka opettaa jotain merkityksellistä ihmisen ja rakkauden arvosta.

Los Angelesissa hulppeassa lukaalissa asustava kirjailijanero Calvin yrittää tasapainoilla omien halujensa ja ympäristön odotusten välillä. Nuoren menestyskirjailijan elämä enkelten kaupungissa ei ole niin ruusuista kuin hänen suuri ihailijakuntansa kuvittelee. Bestselleriksi nousseen romaanin julkaissut Calvin potee tyhjän paperin syndroomaa, hänen sosiaalinen elämänsä koostuu tapaamisista terapeutin kanssa eikä hänellä ole tyttöystävää.

Ruby SparksEräänä yönä Calvin uneksii punatukkaisesta naisesta, joka on kaikkien hänen haaveidensa ruumiillistuma. Seuraavana aamuna kirjailija herää inspiraation vallassa ja ryhtyy kirjoittamaan. Hänen tekstinsä on niin elävää, että se muuttuu konkreettisesti todeksi. Calvin saa kaikkien hämmästykseksi täydellisen tyttöystävän, josta hän voi kirjoittaa juuri sellaisen kuin itse haluaa. Hän joutuu päättämään, käyttääkö kynäänsä oman elämänsä muovaamiseen vai antaako sen kohtalon käsiin.

Kekseliään romanttisen komedian takana on elokuvasta Little Miss Sunshine (2006) tuttu ohjaajakaksikko ja aviopari. Jonathan Dayton ja Valerie Faris ovat onnistuneet tuomaan kuusi vuotta odotettuun uutukaiseensa sopivassa suhteessa nokkelaa satiiria ja älykästä komiikkaa. Samoilla elementeillä he hurmasivat yleisönsä viimeksikin. Päärooliin Calviniksi on pestattu rehellisen aito näyttelijäkyky Paul Dano. Käsikirjoitus on lähtöisin elokuvan nimikkoroolia Rubya näyttelevän Zoe Kazanin ilmeisen sujuvasta kynästä.

Ruby SparksVaikka elokuva on tunnelmaltaan lempeä ja hyväntuulinen, se alleviivaa yhden tärkeistä teemoistaan epäröimättä ja kärkkäästi. Täydellinen ihminen on tylsä ja virheettömyys ikävystyttävää. Kaikki ovat kuulleet sanottavan, että rakkaus on toisen hyväksymistä sellaisenaan eikä omaa kumppania pidä yrittää muuttaa. Jos saisimme käteemme taikasauvan, joka antaisi vallan muokata toisesta ihmisestä juuri sellaisen kuin itse haluamme, kuinka moni pystyisi vastustamaan kiusausta?

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä