Roswellin myytti elää

Roswellin tapahtumat ovat aika ajoin pulpahtaneet julkisuuteen siitä lähtien kun Charles Berlitz & William L. Moore julkaisivat teoksen The Roswell Incident (1974). New Mexicon kesän 1947 hämärälle tapahtumasarjalle on tarjottu rationaalista selitystä jo 40-luvun lopulta lähtien, mutta ketä sellainen kiinnostaisi, kun tarjolla on kutkuttava ajatus kaikkialle ulottuvan salaliiton myyttisestä alkupisteestä. Mitä Roswelliin sitten tippui ja kenen ruumiita paikalliset asukkaat siellä näkivät? Ilmavoimien selitys on vaihdellut sääpalloista hävittäjiin, mutta kyllä ufouskovaiset tietävät totuuden: hämäystä kaikki tyyni, pienet harmaat ystävämmehän ne siellä vierailivat.

Tapahtumat sijoittuvat tietysti vuoteen 1947, jolloin avaruusaluksesta kömpii esiin kaksi ihmishahmoista muukalaista Roswellin myyttiä on hyödynnetty Salaisissa kansioissa ja Independence Dayssa, mutta Roswell - hyökkäys avaruudesta lienee silti enemmän velkaa Carpenterin Starmanille (1984) ja Wisen Uhkavaatimus maalle (1951). Leskiäiti ihastuu avaruusmuukalaiseen, joka tosin tässä tapauksessa on tullut tuhoamaan koko planeettaa. Muukalaisenkin mieli voi muuttua, kun vastaan tulee aito amerikkalainen maalaiskaunotar. Mukana pelissä on myös toinen, naispuolinen muukalainen, joka miehiä vampattuaan ei mieskollegansa tavoin epäröi lainkaan ihmisten hävittämistä käyttämällä aseena näiden omaa luomusta, atomipommia. Kumpi muukalaisista pääsee voitolle?

Roswell - hyökkäys avaruudesta on rytmitetty mainoskatkojen mukaan ja tehty siis televisiolle. Katsojaa tökerösti peitellyt - tai oikeastaan peittelemättömät - mainoskatkojen paikat häiritsevät, sillä videokasetin vuokraaja voi toki olettaa saavansa rahoilleen muutakin vastinetta kuin tv-elokuvan ilman mainoksia. Ehkä sitä pitäisi arvioida tv-sarjan eikä täyspitkän elokuvan kriteereillä. Tv-elokuvana Roswell - hyökkäys avaruudesta toimii kohtuullisesti. Juoni on moneen kertaan varastettua ja kierrätettyä kamaa, ja budjetin rajat tulevat nopeasti vastaan. Kamerakulmat ovat sentään viistoja, vahinko vain että lattea yleisilme vie niiden tehot pois.

Roswell - hyökkäys avaruudesta voisi olla uudestaan filmatun Äärirajoilla-sarjan jakso. Aliarvostettu sarja oli huonoimmillaan sietämättömän kehno, mutta parhaimmillaan aivan huikea, ja Roswell-hyökkäys menisi jonnekin keskiväliin. Vanhana "alienistina" periaatteessa tervehdin ilolla jokaista uutta muukalaiselokuvaa, mutta on silti kysyttävä, että eikö videolevitykseen olisi mahdollista saada kiinnostavampia juttuja kuin b-luokan tv-elokuvia?

*
Arvostelukäytännöt