Hip-hop ja kung-fu

Matrixin ja Die Hardien tuottajan Joel Silverin uusimman hankkeen nimi johtaa harhaan. Romeon on kuoltava ei ole Shakespearen popularisaatiota kuten Baz Luhrmannin muutaman vuoden takainen roskaväännös kuuluisasta tragediasta. Silverin humoristinen actionlataus lainaa Romeosta ja Juliasta niin vähän, että elokuvan nimen tribuuttikin tuntuu typerältä ja tarpeettomalta.

© 2000 Warner Bros.Romeon on kuoltava kertoo kahden rikosliigan, aasialaisten ja mustien, yhteenotoista Oaklandin kaupungissa. Sankari on kiinalaismafioson poika ja entinen poliisi Han, jota esittää notkea kung-fu-tähti, Tappava ase 4:stä tuttu Jet Li. Kuultuaan, että hänen pikkuveljensä on murhattu, Han pakenee hongkongilaisesta vankilasta ja matkaa Amerikkaan hakemaan kostoa. Seuraa puolivakava tappelu toisensa jälkeen - sekä vastapuolen gangsta-veijareiden että oman porukan petturien kanssa - ja siinä sivussa kehitellään vaisua romanssia Hanin ja mustien liigan pomon tomeran tyttären Trishin (hip-hop artisti Aaliyah) välille.

© 2000 Warner Bros.Parhaimpina hetkinään elokuva on harmitonta hupia. Hongkongilaisen väkivallan ystäville on tarjolla näyttävää koreografiaa. Elokuvan on ohjannut ensikertalainen, aiemmin kuvaajana tunnettu Andrzej Bartkowiak, joka tuntuu hallitsevan kauniin, pinnallisen kuvakerronnan. Romeon on kuoltava muistuttaa musiikkivideota tai Adidaksen mainosta. Nätit nuoret ihmiset heiluvat trendikuteissa, musta hittimusa soi tauotta ja ammuskelua ja hyppypotkuja piisaa.

Heikoimmillaan elokuva on silloin, kun se koettaa hidastaa vauhtia ja ottaa itsensä vakavasti. Elokuvan keskiosan surkuhupaisat Hanin lapsuudentakaumat, jengien hämärät kiinteistökaupat ja kömpelö hahmojen kehittely ovat tympeää katsottavaa.

© 2000 Warner Bros.Teoksen omalaatuisin piirre on Hongkong-elokuvan kung-fu-genren yhdistäminen rentoon afroamerikkalaiseen eetoksen. Etnisyyksien tuominen valtavirran elokuvaan on tietenkin poliittisesti korrektia ja ennen muuta laskelmoitua. Romeon on kuoltava pyrkii luonnollisesti houkuttelemaan kaikenvärisiä katsojia. Teoksen kunniaksi täytyy lukea, ettei tekopyhään rotumoralisointiin sorruta kertaakaan.

Pääparin välinen suhde on seksitöntä, esipuberteettimaista pikkuflirttiä. Li ja Aaliyah ovat kieltämättä sympaattisia esiintyjiä, ja parin yhteispeli toimii, kun kumpikaan ei yritä saada roolistaan liikaa irti. Oikeastaan ainoan värikkään roolityön elokuvassa tekee Anthony Anderson (Me kaksi & Irene) Trishiin ihastuneena ylipainoisena pässinä. Hahmo tuo elokuvaan häivähdyksen Farrelly/South Park -tyylistä muodikasta moukkahuumoria.

Romeon on kuoltava tarjoaa kaunista väkivaltaa, rentoa musiikkia ja pöljää komiikkaa. Ja alkukohtauksessa näytetään tissejäkin. Yläasteikäisiä poikia teos varmasti viehättää. Harmi vain, että elokuva on K-16.

ks. ensi-illat: - Pitkä on matka Oaklandista Veronaan - Jet Lin pääosadebyytti Hollywoodissa onkin pettymys

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä