Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin

Rivals Forever on vuonna 2016 julkaistu minisarja Dasslerin veljesten kasvutarinasta, jonka pohjalta syntyivät urheiluvälinejätit Adidas ja Puma. Rivals Forever kertoo Adolf ja Rudolf Dasslerin tarinan alkaen veljesten yhteisestä menestyksestä kohti sen kääntymistä ylisukupolviseksi kaunaksi ja katkeruudeksi.

Die Dasslers Adi ja Rudi ovat pienessä baijerilaisessa Herzogenaurachin kaupungissa kasvavia nuorukaisia, joiden isällä on kaupungissa pienimuotoinen suutarin verstas. Sarjassa Adia kuvaillaan hillityksi ja sisäänpäin kääntyneemmäksi persoonaksi, Rudi sen sijaan on jykeväpiirteinen naistenmies. Molemmat veljekset kantavat mukanaan muistoja ensimmäinen maailmansodan taisteluhaudoista. Lyhyehkön tiedonhaun perusteella sarjan antama kuvaus veljesten luonteista vaikuttaa ainakin jossain määrin perustuvan todellisten esikuviensa piirteisiin.

Sekä Adi että Rudi kuuluivat toisen maailmansodan aikana natsipuolueeseen, mutta sarjasta välittyvän kuvan perusteella ideologista paloa natsiaatteeseen kumpikaan veljeksistä ei vaikuttanut tuntevan, kaupallista hyödyntavoittelua lukuun ottamatta. Merkittävänä historiallisena anekdoottina sarjassa on kuvattu sitä, kuinka ”apinamieheksi” Saksassa tituleerattu tummaihoinen Jesse Owens voitti neljä olympiakultaa natsien kanssa yhteistyötä tehneen Dasslerin kenkätehtaan piikkarit jalassaan.

Die DasslersSota kuitenkin erotti jo entuudestaan eripuraisia veljeksiä toisistaan, ja vuonna 1947 Dasslerin kenkätehdas jakautui kahdeksi kilpailevaksi yhtiöksi. Veljesten lisäksi välirikosta kärsivät Dasslerin perheiden jälkikasvu, ja lopulta koko Herzogenaurachin kaupunki, jossa jopa kaupungin hautausmaa jaettiin Adidaksen ja Puman tukijoiden viimeisiin leposijoihin.

Rivals Forever on onnistunut minisarja yhden perheen tarinasta ja kansainvälisen urheilubisneksen synnystä toisen maailmansodan arpeuttamassa Euroopassa. Kolmen tunnin kestossaan sarja pystyy seuraamaan päähenkilöitään riittävän tarkasti ja tuomaan esiin veljesten välirikon taustalla olevia tapahtumia ja kehityskulkuja. Sarja on myös onnistuneen pienieleinen; se kertoo ennen kaikkea yksittäisten ihmisten tarinaa ja 1900-luvun mullistukset kuvautuvat taustalla mukaan leikattujen uutisfilmien ja urheilulähetysten muodossa.

Die DasslersMinisarjan näyttelijäntyö ja tarinan kerronta ovat kauttaaltaan sujuvaa tekoa. Hienoisena alleviivaamisena pidin kuitenkin Adin ja Rudin persoonien erilaisuuden kuvaamista toistuvissa kohtauksissa. Sarjassa Adin itseen päin kääntyvä pohdiskelevuus rinnastetaan usein Hanno Kofflerin esittämän Rudin (toksisen) maskuliinisuuden kanssa ja tällä eroavaisuudella selitetään paljon veljesten myöhempää kaunaa ja epäluottamusta toisiaan kohtaan.

Rivals Forever käyttää kolmen tunnin kestostaan leijonanosan 1900-luvun alkupuolen ja toisen maailmansodan dramaattisten vuosien kuvaukseen. Itselleni sarjan historiallisesti mielenkiintoisinta antia edustivat kuitenkin 1960- ja 1970-lukujen urheilubisneksen ja sponsorisopimusten kehittymistä kuvaavat jaksot. Sarjassa kuvataan sitä, kuinka Adin ja Rudin esikoispojat Horst ja Armin varttuvat isiensä varjoissa piinkoviksi yritysjohtajiksi. Samalla sarja kuvaa myös perheiden tragediaa siitä, kuinka voitontavoittelu lopulta tuhoaa perhesuhteet myös seuraavassa sukupolvessa.

Die DasslersRivals Forever on pienieleinen, mutta mielenkiintoinen minisarja perheistä, kilpailusta ja kateudesta. Vaikka sarja pitäytyy ottamasta puolia vuosikymmeniä kestäneen perheriidan kuvauksessa, antaa se katsojalle pohdittavaa siitä, miten loppumaton kilpailu voi lopulta johtaa inhimillisten suhteiden katkeamiseen. Adidas ja Puma eivät kumpikaan ole enää perheyrityksiä.

* * *
Arvostelukäytännöt