Keskellä tietä

Matti Ijäksen mittavalle uralle mahtuu monta hienoa ja muistettavaa teosta. Kulttimaineen saavuttanut Katsastus (1988) on osa suomalaista televisiohistoriaa ja viimevuotinen Kaikella rakkaudella on ollut tämän vuosikymmenen kotimaisia helmiä elokuvateattereissa.

Puolin ja toisinKaikella rakkaudella -elokuvan jälkeen Ijäs palasi tv-tuotannon pariin. Yhdessä Heikki Reivilän kanssa käsikirjoitettu Puolin ja toisin sai ensi-iltansa viime vuoden marraskuussa Ylen Kotikatsomossa.

Heikki Vatasen näyttelemä tieinsinööri pestautuu tieprojektin vetäjäksi jonnekin itärajan tuntumaan. Seppo Halttusen esittämällä urakoitsijalla on taloudellisia ongelmia, joihin kietoutuu niin vaimoa, lakimiestä kuin venäläisiä hämäräveikkojakin.

Puolin ja toisinPäältä katsoen Ijäksen tavaramerkit ovat paikoillaan. Luontevassa dialogissa on koukkunsa ja näyttelijät ovat tehtäviensä tasalla. Tarina jää kuitenkin vaisuksi. Ajankohtaiset yhteiskunnalliset teemat kilpistyvät sivulauseisiin, sillä valtaosa ajasta menee laajan hahmogallerian pyörittämiseen. Henkilöitä on yksinkertaisesti liikaa alle puolitoistatuntiseen elokuvaan.

Ijäksellä on tapana kertoa tarinaa ihmisten kautta, mutta tällä kertaa koukeroinen tarina rullaa käänteestä toiseen omalla painollaan  ja henkilöhahmot unohtuvat pientareelle sivustakatsojiksi. Jopa tarinan keskeiset henkilöt jäävät ulkokohtaisiksi, lukuisista sivuhahmoista puhumattakaan. Hahmoihin ei syvennytä riittävästi, joten heidän tekonsa ja motiivinsa jäävät pintapuolisin juonenkääntein perustelluiksi. Ja kun hahmoista ei saa kiinni, äkkiväärästä tarinasta katoaa viehätys.

Puolin ja toisinIjäksen ja Reivilän aiemassa yhteistyössä, Haaveiden kehässä (2002), hahmojen nyanssit syvensivät tarinan humaania kosketuspintaa. Puolin ja toisin -elokuvassa nyanssit ovat vähässä ja siten myös kosketuspinta on hukkateillä. Tarina hahmoineen kulkee kauniisti keskitietä kuin auto uuden sileällä asfalttipinnalla. Meno on helppoa ja miellyttävää, mutta kulumien ja routavarurioiden tarjoamat yllätykset ja elämykset jäävät uupumaan.

* *
Arvostelukäytännöt