Alec Baldwinin esittämä pikkurosvo Mackin - katunimeltään Varas - saa mafiapomo Frank Rilesiltä (Robert Milano) tehtävän ryöstää reilun miljoonan dollarin arvosta ruokakuponkeja. Ryöstö onnistuu, mutta Varas joutuu hankaluuksiin yhteyshenkilönsä Pointy Williamsin (Michael Jai White) kanssa. Tämä arrogantti gangsteripomo yrittää tapattaa Varkaan. Hän selviää kuitenkin hengissä ja haluaa kostaa. Tästä asetelmasta käynnistyy ammatti- ja taparikollisten keskinäinen koston kierre ryöstöineen, tuhopolttoineen ja tappamisineen. Alamaailman pitkäveteisintä välienselvittelyä seurailee sivusta naispoliisi Petrone (Rebecca De Mornay).

Elokuvan päähenkilöstä on epätoivoisesti koetettu rakentaa sympaattinen persoonallisuus. Rikollisten puuhiensa vastapainoksi Varas rentoutuu kuuntelemalla jazzia ja viettämällä aikaa rakkaan koiransa kanssa. Valtavan levykokoelmansa avulla Baldwinin yksinäinen hahmo pakenee katujen julmaa todellisuutta musiikin maailmaan. Gangsteripäälliköihin ja muihin mafiosoihin ei kunnon kelmi voi koskaan täysin luottaa, mutta uskollinen lemmikkieläin ei petä eikä jätä. Likaisella mielikuvituksella varustettu katsoja voi tosin hetkittäin ajatella Varkaan ja koiran suhteen olevan jopa epäilyttävän läheinen.

Pohjimmiltaan mukavaksi tyypiksi kuvatun pikkurosvon vastustaja on huumeita vetelevä, vääryydellä rikastunut tummaihoinen ja ilkeä ghettojen kasvatti Williams. Jotta jonkinlainen oikeus tapahtuisi, saa tarinan paha poika tietysti aikanaan ansionsa mukaan ja väkivaltainen vihan kylvö kantaa lopulta rakkauden hedelmää.

Rebecca De Mornayn ulkonäön lisäksi elokuva ei juuri katsojalleen muuta miellyttävää tarjoa. Positiivisesta lopustaan huolimatta Pieni gangsterisota on mitäänsanomaton ja turha rikosdraama, joka on parhaimmillaan pikakelauksella. Videon kansi väittää tekeleen olevan "huumorilla ja jännityksellä höystetty". Todellisuudessa kumpaakin löytyy elokuvasta tasan yhtä paljon kuin takaa-ajokohtauksia Kalle Päätalon tuotannosta.

*
Arvostelukäytännöt