Tanssii ihmisten kanssa

Pelikaanimies tekee pesän sydämeen. Äärettömän kaunis fantasia kutittelee katsojaa surun, pettymyksen, onnen ja ystävyyden sulilla. Elokuva kuuluu ehdottomasti viime vuosien kotimaisten elokuvien parhaimmistoon. Leena Krohnin romaani Ihmisen vaatteissa (1976) on hautunut loisteliaaksi teokseksi käsikirjoittaja-ohjaaja Liisa Helmisen siipien suojissa. Helmisen aiempaan tuotantoon kuuluvat mm. Kuningas jolla ei ollut sydäntä (1982) sekä nukkeanimaatio Urpo ja Turpo (1996, 1997).

Henna Aaltonen - © Lumifilm Oy / Buena Vista International Finland"Ihminen on siitä erikoinen, että hän uskoo illuusioon," vastaa Pelikaanimies (Kari Ketonen) kun Emil (Roni Haarakangas) ihmettelee, miksi kukaan muu kuin hän ei huomaa, että herra Lintu ei olekaan herra vaan lintu. Elokuva pohtii ääneen toden ja sadun mysteeriä ja kertoo, että elämä on todellista satua, jos sitä vain osaa ja uskaltaa katsoa oikein.

Henna Aaltonen - © Lumifilm Oy / Buena Vista International FinlandPelikaani laskeutuu aurinkoisena kesäpäivänä uimarannalle, töpsöttelee uimakoppiin ja vetää höyhenet pöllyten ylleen ihmisen vaatteet. Uusissa pukimissa kukaan ei tunnista pelikaania linnuksi, ja niin tutkimusretki ihmisyyteen alkaa. Pelikaanimies muuttaa taloon, johon 10-vuotias Emil vanhempiensa erottua on äitinsä kanssa asettunut myös hiljattain asumaan. Auttaessaan herra Lintua oppimaan ihmisten tavoille Emil oppii itsekin paljon uutta ihmisenä olemisesta uuden ystävänsä Elsan (Inka Nuorgam) kanssa.

Pelikaanimies on auringonsininen taivas ja veden hehku. Sen raikkaat värit, syvät melodiat ja pienetsuuret tunteet ovat ylistyslaulu fantasialle. Kolmen vuoden huolellisella työllä on saatu aikaan yltäkylläinen kuvallinen sinfonia, jonka ylväys ei vie tilaa ihmisläheisyydeltä. Pelikaanimies on saanut Jussin sekä parhaasta lavastuksesta että äänisuunnittelusta. Ne ovat eittämättä kaksi voimaa, jotka kuljettavat hyvän tarinan lähes täydellisyyteen. Kolmas voima on Kari Ketonen. Elokuvassa pelikaani pärjää ihmisten maailmassa nopean omaksumiskykynsä ansiosta. Ketosen ihmislintumutaatio on vaatinut samanlaista hienovaraista taidokkuutta sekä kunnon lorauksen lintuperimää.

Henna Aaltonen - © Lumifilm Oy / Buena Vista International FinlandPelikaanimies on lentänyt rohkeasti pesästään. Ansioidensa mukaisesti se on menestynyt hyvin ulkomailla. Elokuva on dubattu niin ruotsiksi kuin portugaliksi, ja flaamin kielinen versio on paraikaa työn alla. Elokuva on kiertänyt useita festivaaleja, ja Zlínin kansainvälisillä lasten- ja nuortenelokuvafestivaaleilla se voitti kaksi pääpalkintoa.

Dvd:n ekstrat ovat poikkeuksellisen onnistuneita. Elokuvan illuusiolle annetaan uusia ulottuvuuksia mielenkiintoisessa making ofissa ja erikoisefektien tekemistä puretaan lapsille sopivan selkokielisesti. Riemastuttavin on kuitenkin Pelikaanitango-karaoke. Dvd:llä elokuva on myös mahdollista katsoa erinomaisena ruotsinkielisenä versiona.

Pelikaani halusi ihmiseksi, koska ihmisiä on niin paljon, ja koska ihmisillä on musiikkia ja tanssia. Elokuva on kaunis kutsu tanssiin, joka parhaimmassa tapauksessa kiidättää sekä lapsi- että aikuiskatsojan harmaan tuolle puolen kokemaan elämän ihmeellisyyksiä. Kyynisille katsojille se on ankara kieltämällä mahdollisuuden tuhahteluun, kiukkuun ja kitkeryyteen.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 7 henkilöä