Pilven reunalla

Kun aviomies pettää, tippuu tai tiputetaan lentokoneesta, kuolee ja jättää miljoonavelat, herttaisella siskokullalla Grace Trevethanilla (Brenda Blethyn) on keinot vähissä. Aina voi vetää puhelinpistokkeen seinästä ja olla avaamatta ovea velkojilleen. Mutta tämä on vain väliaikaista, kuten laulussakin lauletaan. Ja kun pitkäkestoinen velkajärjestelykään ei tule kysymykseen, on ryhdyttävä kasvattamaan ja myymään marihuanaa rikollisille.

Pelastakaa GraceBrittiläinen, ihan kiva ja hyväntuulinen komedia Saving Grace tuntuu eksyneen väärälle vuosikymmenelle. Eläkeläisten pilvenpoltossa ja heilastelussa huumerikollisten neonviidakossa olisi ehkä ollut jotakin raflaavaa parikymmentä vuotta sitten. Viattomuutensa jo kapaloissaan menettäneellä uudella vuosituhannella Gracen ja hänen sympaattisen puutarhurin (Craig Ferguson) innokkaat hihittelyt marisauhujen keskellä saa aikaan vain hetkittäistä hymähtelyä. Ainoa vaarallinen asia elokuvassa on sen vähän liiankin joviaali suhtautuminen "tarkoitus pyhittää keinot" -tyyliseen ajatteluun. Kaikki hyväksyvät ymmärtäväisin mielin sen tosiasian, että huumeita kasvattamalla ja myymällä haetaan ratkaisua akuuttiin rahapulaan. Jopa poliisit antavat Gracen jatkaa puuhasteluaan kaikessa rauhassa.

Pelastakaa GraceSaving Grace sijoittuu sellaiseen tuttuun pieneen ja idylliseen kylään, joita tuntuu löytyvän Skotlannista, Irlannista ja Brittein saarilta elokuvaan jos toiseenkin. Tässä mielessä elokuva on jo itsessään kuin muutama henkonen vesipiipusta. Siinä niityt ovat vihreitä ja tasaisia, vesi puhtaan sinistä, koko yhteisö puhaltaa yhteen hiileen sekä paatuneen huumerikollisenkin sydän sulaa naiivin silmien räpyttelyn edessä. Kaikki tämä tasainen hyvä tahto ihmisten kesken käy pitemmän päälle hieman puuduttavaksi. Välillä sitä kyllä toivoisi arkirealismin pilkahduksen paistavan pilvihattaroiden välistä.

Pelastakaa GraceAsetelma antaa odottaa paljon, mutta vain harvoja noista odotuksista onnistumaan lunastamaan. Asioita voidaan aina käsitellä jotenkin uudistavalla tavalla, mutta tätä tapaa Saving Grace ei löydä. Viherpeukaloihin on kyllä saatu vipinää, elokuva on periaatteessa hauska ja sen parissa viihtyy. Sen vain ehtii myös unohtaa jo ennen lopputekstien päättymistä. Brenda Blethyn osaa kyllä täyttää roolihahmonsa saappaat, vaikka välistä vaikuttaakin hieman eksyneeltä - ehkä itsetarkoituksellisesti. Samaa on sanottava aina edes vähän hauskasta Martin Clunesista, joka esittää kylän pilvenpolton makuun päässyttä lääkäriä. Hän toistaa monet tutuista maneereistaan, mutta tekee sen kuitenkin hyvin.

Itse dvd-levy ei paljoa yllätyksiä sisällä. Kuvan- ja äänenlaadun bonuksina tulee siis traileri, näyttelijäesittelyt, kulissien takana -lyhytdokumentti sekä annos sitä herttaista positiivisuutta, joka lämmittää koko elokuvaa.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty; Ekstrat: näyttelijäesittelyt, traileri ja kulissien takana.

ks. ensi-illat: - Huumepolitiikkaa huumorilla - Huvikumpu marihuanasta

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 5 henkilöä