Kaunotar ja hirviö Meksikossa

Kirjailija Robert James Waller tunnetaan Suomessa lähinnä romaanistaan Hiljaiset sillat ja sen menestyneestä Clint Eastwoodin ohjaamasta elokuvasovituksesta. Wallerin Puerto Vallarta Squeezen filmatisointi sen sijaan julkaistaan Suomessa suoraan dvd:lle. Elokuvan on ohjannut pääosin tv-puolella uraa tehnyt Arthur Allan Seidelman, jonka meriittilistalta löytyy muun muassa 36 vuoden takainen Arnold Schwarzeneggerin elokuvadebyytti, surkuhupaisa Hercules In New York.

© Puerto Vallarta Squeeze, LLCPuerto Vallartan meksikolaisen pikkukaupungin rauha järkkyy, kun salamurhaaja iskee keskellä päivää ja viranomaiset aloittavat miesjahtinsa amerikkalaisten avustuksella. Työtön kirjailija Danny Pastor (Wasson) ja hänen nuori meksikolainen tyttöystävänsä Luz (Zacarías) ovat joutuneet murhien silminnäkijöiksi. Pian salaperäinen Clayton Price (Glenn) ilmestyy pyytämään heiltä kyytiä Yhdysvaltojen rajalle. Vastoin kaikkea tervettä järkeä Danny suostuu.

© Puerto Vallarta Squeeze, LLCScott Glenn on tappavan hyvä Pricena, menneisyyden aaveiden vainoamana arpisena CIA-luopiona. Harvey Keitel sen sijaan tuhlaa kykyjään CIA-agenttina, joka keskittyy rypemään itsesäälissä ja ärhentelemään meksikolaisille poliiseille. Traagisen vivahteen elokuvalle antaa salamurhaaja-alokasta esittävä Jon Brandis, joka teki itsemurhan pian kuvausten päätyttyä.

Pako Puerto Vallartasta pyrkii olemaan toimintaa, draamaa ja romantiikkaa sisältävä road movie. Elokuva alkaa vauhdikkaasti, mutta puuroutuu pian kolmiodraamaan ja ennalta arvattaviin juonenkäänteisiin. Yleinen vire ailahtelee sujuvan viihdyttävästä mitäänsanomattoman latteaan. Giovanna Zacarías tekee kuitenkin vaikutuksen seksikkäänä ja tuittupäisenä meksikottarena. Siitä huolimatta Pricen ja Luzin keskinäiseen ymmärrykseen perustuvan kaunotar ja hirviö -suhteen kuvaus jää puolitiehen, kiitos kunnianhimottoman käsikirjoituksen.

Meksikolaisuus näkyy sekä kauniissa maisemissa, että ihmisten sielunmaisemassa. Katolilainen symboliikka on vahvasti läsnä kirkkojen näytellessä merkittävää osaa juonen kannalta. Yli 300 ihmistä tappanut Price uskoo sielunsa olevan pikimusta. Luz taas tuntee syyllisyyttä menneisyydestään prostituoituna, mikä jossain pinnan alla varjostaa yhä hänen suhdettaan Dannyyn.

Pako Puerto Vallartasta on kohtalainen toimintadraama, johon Meksiko tuo eksoottista lisäväriä. Mitään sen erikoisempaa on kuitenkaan turha odottaa.

* *
Arvostelukäytännöt