Jumalan pyövelin kirves

Elämällä on kiero ja sairas huumorintaju. Näyttelijänä paremmin tunnetun Bill Paxtonin esikoisohjaus Pahuuden kosketus heittää silmille varsin hyytäviä analogioita, kun elokuvaa katsellessa miettii esimerkiksi Washingtonia järkyttäneitä sarjamurhia ja niiden mahdollisia taustoja. Fiktio aina fiktiona, mutta melkoisiin tulkintoihin Paxtonin Teksas-goottikauhuilu suorastaan yllyttää. Kyllä, elokuva sijoittuu Teksasiin ja sen pääosien vetäjät, Paxton, McConaughey ja Boothe, ovat kaikki alunperin natiiveja teksasilaisia.

© 2002 Lions Gate FilmsOhjaaja itse näyttelee yksinhuoltajaisää, joka saa enkeliltä käskyn tuhota joukon maan päällä ihmisen hahmossa vaeltavia demoneja. Hän ottaa tuomiopäivän tiimiin mukaan kouluikäiset poikansa. Kohta alkaakin korkeamman voiman kirves heilua, kun demoneja päästetään päiviltä. Vanhemman pojan epäilyt isäpapan touhujen järkiperäisyydestä johtavat lopulta yhteenottoon. Tämä kipeä menneisyys kerrotaan takautumina, kun vanhempi veli aikuisena tilittää lapsuudestaan FBI-agentille, joka tutkii selittämätöntä murhasarjaa. Veli kun epäilee menneisyyden tapahtumista traumatisoituneen pikkuveljen olevan asialla.

© 2002 Lions Gate FilmsElokuvan ansiot ovat ennen kaikkea hyvin kirjoitetussa tarinassa. Paxton on ohjaajana sen verran kokematon, että joku muu olisi voinut saada aikaan visuaalisesti ja kerronnallisesti jämerämpääkin lopputulosta, mutta hyvä näinkin. Toisaalta käsikirjoitus on sen verran erikoinen, että siihen harva olisi edes tarttunut, paitsi ennakkoluuloton esikoisohjaaja. Tarinan kompleksisuus tarjoaa monta hyvää koukkua, joita seuratessa todellakin ihmettelee, että mitä tässä nyt oikein haetaan. Lopussa pahuuden kosketus konkretisoituu hyytävällä tavalla, kun helppoon kiusaukseen langenneet saavat palkkansa. Tämä erilainen sarjamurhaajaelokuva kannattaa katsoa pimeänä, sateisena ja tuulisena syysiltana. Kenties juuri sinun nimesi on tuhottavien demonien listalla? Onko moraalisi ollut joskus heikko?

Pysähdyttävintä on elokuvan kuolemanvakava suhtautuminen aiheeseensa, joka voi aluksi tuntua varsin korkealentoiselta. Paxtonin perheenpää ei todellakaan ole mikään väkivaltainen hyväksikäyttäjä vaan syvästi uskonnollinen, lapsiaan rakastava rukiinmakuinen isä, joka toteuttaa Jumalalta saatua työtehtävää kaikella pieteetillä. Hurmeiset ja uskonsekaiset tapahtumat kerrotaan niin kuin ne olisivat perheen arkipäivää. Sovitusta ei etsitä, vaan toimitaan korkeamman voiman kätenä mitään sen enempää moralisoimatta tai kyseenalaistamatta. Perustasoinen dvd tarjoaa hyvän kuvan ja äänen sekä elokuvan teosta kertovan dokumentin, joka suo kiinnostavaakin katseltavaa, kun sitä ei aina tule ajatelleeksi mitä kaikkia kommervenkkeja vaatii yhden autoajelukohtauksen tekeminen.

DVD / kuva:16:9 anamorfinen widescreen 1.77:1; ääni: DTS 5.1, Dolby Digital 2.0; ekstrat: haastatteluja, Making of a Scene, traileri.

* * * *
Arvostelukäytännöt