Vastuulla palloilua

Ruotsalaiset tuntuvat onnistuvan monessa asiassa ainakin piirun verran paremmin. Länsinaapurissa kyetään keskinkertaiseen jalkapallokomediaakin saamaan sisältöä toisin kuin kotoisessa kohelluksessamme FC Venuksessa.

Offside on kaukana puskafarsseista ja Koppsin kaltaisista teennäisistä komedioista. Tarinassa valotetaan uskottavasti kodin ja harrastuspiirin välisiä ristiriitoja. Komediaa enemmän kyse onkin arkisesta draamasta, jonka osin vakavaakin aihekäsittelyä pehmennetään hyväntahtoisella huumorilla.

© Götä FilmStenfors on kituuttava entinen teollispaikkakunta, jossa työtä ja tekemistä ei ole paljoa tarjolla. Anders (Jonas Karlsson) on ollut pitkään työtön ja pyörittää paikallista jalkapalloseura, joka joskus aikanaan on ollut paikkakunnan ylpeys. Seuran pitäisi säilyttää sarjapaikkansa ja paineet ovat kovat. Andersin hommaa ei helpota isän painostus, eikä vaimollakaan aina riitä ymmärrystä jatkuviin jalkapallotouhuihin.

Tarinan perusasetelma on sinällään tavallinen ja stereotyyppinen. Offsidessa miehet eivät kuitenkaan ole vain jalkapallosta innostuneita apinoita kuten FC Venuksessa, vaan jalkapalloon liittyy voimakas ja sosiaalisesti merkityksellinen yhteisöllisyys.

© Götä FilmAndersin myötä keskiöön nousevat ennen kaikkea vastuukysymykset niin perheestä kuin jalkapallokavereista. Kun mies kokee itsensä kodin piirissä ulkopuoliseksi, hän hakee sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä harrastusten parista. Kyse ei ole siis pelkästä fanaattisesta nahkakuulan potkimisesta, vaan ihmiselle olennaisesta tunteesta kokea olevansa tarpeellinen ja merkityksellinen niin itselleen, perheelleen kuin kavereilleen.

Offside toimii päähahmonsa Andersin tarinan ja kasvukertomuksen kautta. Elokuva käsittelee raskaita teemojaan, kuten työttömyyttä, parisuhdeongelmia, alkoholismia ja yhteisöllisyyden vastuita rakentavasti ja ennen kaikkea positiivisella tavalla, mikä on mukavaa vaihtelua esimerkiksi Björn Rungen elokuvien ankeaan kuvaan ruotsalaisen lintukodon ongelmista.

* * *
Arvostelukäytännöt