Tylsä viikinkiräpellys tuo pelkkää pahaa mieltä

Viikinkiprinsessa Helle (Anna Demetriou) lavastetaan isänsä murhasta ja valta kaapataan. Odinin (Terence Stamp) avuin Helle lähtee mukamas massiiviselle seikkailulle, missä palautetaan kruunu oikealle omistajalleen. Pääasiassa kuitenkin patsastellaan Pohjois-Irlannin niityillä ja lähimetsissä höpöttelemässä juonta auki ja kuvaamassa Game of Thronesin maisemia traileria varten.

Viking DestinyElokuvapäiväkirjani mukaan Of Gods and Warriors on kaikista näkemistäni 2010-luvun roskakasoista huonoin. Kyseessä on täysin sieluton ja kyyninen rahantekojuoni, jolla yritetään huijata aikaa ja elämänvoimaa Vikings ja Game of Thrones -sarjojen faneilta. Striimipalvelu-selaajien välinpitämättömyyteen nojataan sataprosenttisesti. Pahaa aavistamattomien uhrien klikkauksia kalastellaan synkkää ja väkivaltaista fantasiameininkiä tihkuvalla promomateriaalilla.

Jotta Game of Thrones tulisi katsojille mahdollisimman paljon mieleen, on kuvauspaikat, hahmot, tunnelma ja visuaalinen suunnittelu suoraan varastettu. Tämän lisäksi elokuvaan on jotenkin huijattu mukaan Ian Beattie. Suosittujen sarjojen meininkiä apinoidaan siinä toivossa, ettei räpellystä erottaisi tasokkaammasta viihteestä. Of Gods and Warriors ei kuitenkaan ylety viihteen tasolle, vaan todellisuudessa kaikki tämä välittyy hieman eri tavoin.

Viking DestinyMiekanheiluttelulla ei ole mitään merkitystä, kun ainoankaan hahmon nimeä ei voi muistaa eikä elokuva anna ainuttakaan syytä välittää mistään mitä ruudulla tapahtuu. Kauniit luontokuvat suodatetaan toinen toistaan ällöttävämpien värifiltterien läpi. Aluksi luulin television olevan rikki. Jos elokuva olisi kuvattu filmille, kuvittelisin rullan pudonneen valkaisuaineeseen tai radioaktiiviseen liejuun kuten jonkinlainen sarjakuvasankarin arkkivihollinen, joka onnettomuuden myötä muuttuu katkeraksi ja epämuodostuneeksi. Dvd:n kuvalaatu oli erityisen huono.

Kunniaa ja arvostusta tarjoan kyllä elokuvaa tähdittäville aloittelijanäyttelijöille, joista jokainen varmasti yritti parhaansa. Monesta voisi parempien roolivalintojen myötä kasvaa vielä hyviä ammattinäyttelijöitä. Tämä elokuva ei kuitenkaan tarjoa heille mitään. Terence Stamp ja Paul Freeman on palkattu, jotta elokuvaa voisi mainostaa heidän nimillään. Sillä saadaan pätkästä varmasti uskottavampi. Ilmiselvää kuitenkin on, että Stamp palkattiin yhdeksi päiväksi vetämään pari seisoskelukohtausta, kun muuhun ei ollut varaa. Ehkä hän oli tuottajalle palveluksen velkaa ja tuli paikalle tekemään ainoastaan sen minkä pakko saneli.

Viking DestinyDvd-julkaisun extroina on Ruotsissa kuvattu konseptitraileri, jolla rahoittajat ovat suostuteltu mukaan juoneen. Tämän lisäksi levyltä löytyy kaksiminuuttinen “Behind the Scenes” eli Youtubeen tarkoitettu promovideo, jossa Stamp ja kumppanit valehtelevat pitävänsä elokuvasta. Tavallaan ne avaavat sen surkeutta, mutta siitäkin syntynyt kiinnostus on ainoastaan suhteessa elokuvan huonouteen. Lopulta itselleen joutuu myöntämään, ettei edes elokuvan huonous ole kiinnostavaa.

Näin pari päivää myöhemmin pohdin, mitä elokuvasta jäi käteen. Positiivisesti mieleen jäi ainoastaan irtopäästä rakennettu moukari. Se oli hieno, olisipa sitä vain käytetty jollain kiinnostavalla tavalla. Tätä lukuun ottamatta muistojani määrittää vain tieto siitä, että pidän elokuvasta taiteenmuotona nyt kokonaisuudessaan vähemmän. Of Gods and Warriorsin suurin ansio on korvaamaton vahinko rakastamaani harrastusta kohtaan.

*
Arvostelukäytännöt