Tarinan hitaus laimentaa mielenkiinnon

Oli jokseenkin odotettavissa, että Big Little Lies -sarjan (2017) menestyksen myötä muutakin Liane Moriartyn tuotantoa aletaan kuvallistaa. Uudessa Amazon Prime Videolla nähtävässä Nine Perfect Strangers -sarjassa Kalifornian takamailla sijaitsee Tranquillium retriitti, jota arvoituksellinen venäläisimigrantti Maria hallinnoi. Hänen palvelunsa ovat niin kysyttyjä, että Marialla on varaa valita asiakkaansa. Uusi erä vierailijoita saapuu paikalle ja altistuu Tranquilliumin moninaisille hoitometodeille. Jokaisella heistä on omat traumansa voitettavanaan.

Nine Perfect StrangersTarina etenee niin hitaasti, että kiinnostus laimenee mielenkiintoisen alun jälkeen. Jaksoja tuhlataan aivan turhanpäiväiseen jaaritteluun ja itsetutkisteluun. Mitään kunnon käänteitä ei ainakaan kuudessa ensimmäisessä osassa nähdä. Tai no, hoidettaville selviää, että heidän aamusmoothieitaan terästetään laittomilla hallusinaatioaineilla. Yllättävästi tämä aiheuttaa harha-aistimuksia sekä vapauttaa tunnelukkoja, eikä kukaan liiemmin protestoi sitä vastaan. Lisäksi Marian seinille alkaa ilmestyä teinikauhuleffoista nyysittyjä uhkalauseita tyyliin ”Kiva kuolla”.

Tarina rönsyilee holtittomasti liian moneen suuntaan eikä pysy rationaalisuuden rajoissa. Fokusta olisi kannattanut terävöittää. Kenties pohjalla on ollut piilokritiikki itsekästä oman onnellisuuden tavoittelua kohtaan, mutta käsittelytapa hukkaa viestin jo alkuminuuteilla. Sarja (kahdeksan jaksoa) vaikuttaa ylipitkältä.

Nine Perfect StrangersTunnettuja niminäyttelijöitä on haalittu rooleihin. Nicole Kidman on enkelikasvoinen Maria. Hahmo jää oudon valjuksi eikä syvene rasittavalla toistolla syötettävistä takaumista huolimatta. Melissa McCarthya on mukava nähdä vaihteeksi hänen kykyjään paremmin vastaavassa roolissa. Hän tuhlaa turhaan aikaansa puolisonsa Ben Falconen heikkoihin tekeleihin. McCarthy on yhdessä Kidmanin kanssa toiminut tässä sarjassa tuottajanakin. Tämä näkyy selvästi vastinnäyttelijöiden valinnoissa. Melissan kirjailijahahmon ihastusta esittää Bobby Cannavale. Tämä pari onnistuu parhaiten kyseisestä sekalaisesta joukosta saamaan jonkinlaista kiinnostusta aikaiseksi. Heidän välilleen syntyy aitoa kemiaa ja luontevaa komiikkaa.

Tämä on kolmas kerta, kun käsikirjoittaja ja tuottaja David Kelley tekee yhteistyötä Nicole Kidmanin kanssa. Edelliset tuotokset olivat Big Little Lies ja The Undoing. Toivottavasti päästään takaisin Big Little Liesin tasolle mahdollisissa seuraavissa projekteissa.

* *
Arvostelukäytännöt