Kova kohtalo

Keski-ikäinen yliopistoproffa saa tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. Ensi järkytyksen vaiettua hän viileän humanistin lailla päättää ainakin yrittää nauttia viimeisistä hetkistään kaikin tavoin ilman tuskallisia kemohoitoja. Hän paasaa opetuslapsilleen aktiivisen elämän merkityksestä, ei jaksa riehaantua pettävästä vaimostaan tai tyttärensä tuntiessa vetoa samanapaisiin kumppaneihin. Muutenkin elämään tulee uutta sykettä, kun sen rajallisuus konkretisoituu.

The ProfessorTuore ohjaaja-käsikirjoittaja Wayne Roberts on tehtaillut todenmakuisen ja katkeransuolaisen leffan. Käsistä ei ole liikaa pakkokuorrutettu ylimääräisillä komediallisilla kliseillä. Muutamaa turhaa päähenkilön seksivedätystä lukuun ottamatta juoni rullaa mallikkaasti mukavilla nyansseilla höystettynä. Ja taas tulee todennettua, että ihmisen paras ystävä on uskollinen koira, joka haukkuu vain syystä.

Rauhallinen tempo saattaa tuskastuttaakin, mutta tarinalle kannattaa antaa mahdollisuus ja nauttia etenkin Johnny Deppin hienosta roolityöskentelystä. Näinä someinkvisition aikoina rangaistukset langetetaan usein hatarien faktojen perusteella. Elokuvastudiot kuitenkin ottavat nämä julkisuustuomiot todesta (tai ainakin esittävät ottavansa).

The ProfessorTietojen mukaan Deppiä ollaan syrjäyttämässä sekä Disneyn Karibian merirosvojen että Warnerin Ihmeotuksien jatko-osista lähinnä liiallisen negatiivisen julkisuuden takia. Syy ahkeralle tabloidiuutisoinnille oli hänen riitaisa eronsa ex-vaimostaan Amber Heardista, joka vaikuttaa itsekin joutuneen ei-toivottujen näyttelijöiden listalle. Blu-ray lätyllä ei harmittavasti mitään lisämateriaalia. Mieluusti olisi kuullut etenkin Robertsin ajatuksia aiheen tiimoilta.

* * * *
Arvostelukäytännöt