Köyhä konnavaimovitsi ei kosketa
Eteläkorealainen elokuva herättää ensimmäisenä mielikuvan sm-leikeistä tai aasialaiselokuville tyypillisestä kung-fu-ilottelusta. My Wife is a Gangster, joka oli Suomessa teatterilevityksessä nimellä Vaimoni on konna, lupaa jälkimmäistä sillä poikkeuksella, että elokuvan päägangsteri on nainen. Katu-uskottavaksi mäiskintäelokuvaksi sitä ei kuitenkaan voi luokitella, sillä sukupuoliroolileikittelyyn tukeutuva huumori kiinnittää pääosin huomion.
Elokuvan päähenkilö, nuori Eun-jin, on suuren rikollisjärjestön kakkospomo, jolla on kymmeniä miehiä alaisinaan. Tämä kovapintainen nainen löytää kauan kadoksissa olleen kuolemansairaan sisarensa, jonka viimeinen toive on nähdä Eun-jin naimisissa. Erinäisten naisellistamisoperaatioiden ja mieskokelaiden jälkeen Eun-jin tapaa kiltin romansseissaan jatkuvasti epäonnistuvan nallekarhumiehen, joka onnesta sokeana nielee vaimon epämääräiset taustatiedot mutkitta.
Ohjaaja Cho Jin-gyu on pyrkinyt yhdistämään lähes kaksituntiseen maratoniin vähän kaikkea: komediaa, toimintaa ja draamaa. Konnavaimoa näyttelevä Shin Eun-kyung on parodian näkökulmasta robottimaisuudessaan ja tylyydessään ajoittain jopa hauska, mutta siskoaan itkevänä ainoastaan wannabe-vakava. Dvd:n näyttelijähaastatteluissa konnavaimon roolille ymmärrettyä "hyvää sydäntä" motivoidaan itse elokuvassa vain köykäisesti, eikä draama juurikaan kosketa. Myös komedian lomaan tungetut muutamat taistelukohtaukset lopulta pikemminkin vain tylsistyttävät kuin luovat jännitystä.
Korealaisessa kontekstissa se, että naisella voi olla koko selän peittävä tatuointi, ehkä vaikuttaa mullistavalta ja uudelta, mutta länsimaiselle katsojalle elokuvan naisgangsteriudesta kumpuava jonkin asteinen feministinen sanoma ei tarjoa kuin viitteellisen yhteiskunnallisen ahaa-elämyksen. Loppuratkaisu ansaitsee kuitenkin huvittavuudessaan ainakin puolikkaan papukaijamerkin.
Elokuvan sekametelisoppaluonteen hämmentävyydestä kertoo sen vastaanotto. My Wife Is a Gangster oli Korean viidenneksi katsotuin elokuva vuonna 2001 keräten yli viisi miljoonaa katsojaa. Samana vuonna se valittiin myös vuoden huonoimmaksi elokuvaksi, kun taas osa kriitikoista ylisti sitä.
Kilpailuyhteiskunnan vaatimuksia heijasteleva elokuva asettuu siistiin trendijatkumoon 2000-luvun kovien naissankarien tähdittämien elokuvien ja televisiosarjojen kanssa. Niin kuin aika moni muukin nykyajan elokuva, myös konnavaimo on tehnyt comebackin. Vuonna 2003 julkaistiin elokuvan jatko-osa My Wife is a Gangster 2 – Return of the Legend, joka ei kuitenkaan ainakaan vielä ole päätynyt meikäläiseen levitykseen.
My Wife is a Gangster -elokuvan trendikkyyden on tunnistanut myös yhdysvaltalainen Miramax, joka on ostanut elokuvan oikeudet. Pelonsekaisella mielenkiinnolla voidaan siis jäädä odottamaan, päätyykö konnavaimo joskus amerikkalaiseen muottiin vai ei.
Seuraava:
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Arvostelu elokuvasta Lord of the Rings: The Return of the King, The / Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu.
Edellinen: Ripley's Game
Arvostelu elokuvasta Ripley''s Game.