Ihana illuusio

Puolalaissyntyinen Pawel Pawlikowski on Suomessa melko tuntematon, mutta kotimaassaan Iso-Britanniassa kehuttu, arvostettu ja palkittu elokuvantekijä. Last Resortillaan (2000) vakuuttaneen Pawlikowskin tuoreempi ohjaustyö My Summer of Love sai Suomen ensi-iltansa vuoden 2005 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. Nyt tämä hypnoottinen elokuva on suuremmankin yleisön ulottuvilla dvd-levityksen ansiosta.

© 2004 Take PartnershipBrittiläisiä Jusseja eli Baftoja kahminut My Summer of Love on pintatasoltaan ihanan, nuoren rakkauden kesäinen kuvaus. Pawlikowski kuvaa sellaista itsestään selvän vapaata kesää, jonka tylsyyttä herää kaipaamaan vasta kiireisenä aikuisena: on silmiä siristävää aurinkoa, lempeän tuulen tuivertamia, auringon haalistamia hiuksia, ruskettunutta ihoa, vapaiden kesäpäivien uneliasta joutilaisuutta.

My Summer of Loven on kuvannut niin ikään puolalaissyntyinen Ryszard Lenczewski. Lenczewskin kiireettömien kuvien yhdistyminen Goldfrappin leijailevaan musiikkiin luo elokuvaan vinksahtaneen, Twin Peaksista muistuttavan tunnelman.

Auringonvalossa kylpevän pintansa alla My Summer of Love onkin psykologinen trilleri, traaginen tarina valheista, epätoivosta, eksyneisyydestä ja traumoista. Elokuva on myös kipeästi sormille näpäyttävä muistutus siitä, että omaa itseä ei voi rakentaa toisen kautta.

© 2004 Take PartnershipBrittiläiselle maaseudulle sijoittuvan elokuvan päähenkilö on noin 16-vuotias Mona (Nathalie Press, Red Road), joka asuu isoveljensä Philin kanssa kylän entisen kapakan yläkerrassa. Uskonnollisen herätyksen vuoksi Phil (Paddy Considine, Cinderella Man) on sulkenut oluthanat ja avannut kapakan ovet kylän muille heränneille. Monaa Philin hurmoshenki huvittaa, kenties myös ahdistaa? Hän kaipaa jumalatonta veljeään.

© 2004 Take PartnershipMonan silmäterä on moottoriton mopo, jolla ajellessaan hän eräänä päivänä kohtaa vaarallisen kauniin Tamsinin (Emily Blunt, Paholainen pukeutuu Pradaan). Satunnaisen kohtaamisensa jälkeen Monasta ja Tamsinista tulee erottamattomat. He valloittavat Tamsinin yksin asuttaman kartanomaisen kodin ja elävät siellä menneiden aikojen dekadenssia.

Jylhässä kartanossa, villinä kuohuvan puron rantakivillä ja kylän kesäisillä niityillä tytöt etsivät itseään toisiinsa peilaten. Rajattu aika ja miljöö antavat tilaa keskittyä tyttöjen sisäiseen maailmaan, siellä tapahtuviin muutoksiin ja myllerrykseen. Työläisperheessä kasvaneen Monan ja varakkaassa kodissa varttuneen Tamsinin erilaisten taustojen kautta tarkastellaan jälleen myös brittielokuvissa tavallista luokkaerojen teemaa.

© 2004 Take PartnershipMy Summer of Love on Monan kasvutarina. Samalla se on Sofia Coppolan Virgin Suicidesista (1999) muistuttava pakkomielteisen ystävyyden ja rakkauden kuvaus. Miehet rajataan tyttöjen maailman laidalle, objekteiksi ja välineiksi, poissaolonsa kautta määrittyviksi varjoiksi. Ympäröivä uskonnollinen yhteisö Phil-veli etunenässään näyttäytyy vieraana ja kaukaisena.

My Summer of Love on tasapainottomista päähenkilöistään huolimatta tasapainoinen elokuva. Sen kuvat ovat kauniita ja näyttelijät loistavia. Erityisesti Andrea Arnoldin Oscar-palkitun lyhytelokuvan Waspin (2003) pääosassa vakuuttanut Nathalie Press rakentaa Monansa herkästi ja keveydellä.

Lämpimän keltaisissa sävyissä kuvattu My Summer of Love on kuin filmille tallennettu kesäpäivä. Kuvien kauneus korostaa julmuutta, joka lopulta rikkoo rakkauden ihanan illuusion.

* * * *
Arvostelukäytännöt