Musiikin jäljillä

Hyvä elämäkertaelokuva saa aiheesta kiinnostumaan sellaisenkin katsojan, joka ei tunne kuvattavaa henkilöä laisinkaan. Jazzin uranuurtaja Miles Davis ei ollut minulle yhtään tuttu, sillä musiikillisessa sivistyksessäni on suuria aukkoja. Hänen elämästään tehty elokuva ei kuitenkaan lisää tietouttani juuri millään tavalla, sillä se ei ole tyypillinen ryysyistä rikkauksiin -tarina, vaan oikean elämän henkilöä hyödyntävä seikkailullinen draamaelokuva, josta oletettavasti todellisuus on hieman kauempana.

Miles AheadMiles Davis (Don Cheadle) on uransa huipulla ryhtynyt vuosien mittaiselle tauolle musiikin tekemisestä. Hän lojuu yksin asunnossaan huumekoukussa ja kaipaa entistä vaimoaan. Kun hänen ovelleen saapuu tyrkky irlantilaistoimittaja Dave Braden (Ewan McGregor) tekemään juttua erakkotaiteilijasta, lähtee vyyhti comebackin ja uuden julkaisemattoman musiikin ympärillä avautumaan.

Muusikosta kertovaksi elämäkertaelokuvaksi elokuvassa kuullaan yllättävän vähän musiikkia. Sitä kuullaan vain katkonaisesti, yksittäisinä välähdyksinä tarinan seassa. Miles Ahead onkin elämäkertaelokuvaksi yllättävän tarinavoittoinen.

Miles AheadTämä toimisi, jos tarina olisi hyvä, mutta se on lähinnä sekasotku, joka yrittää keskittyä kaikkeen liian lyhyessä ajassa. Pääjuoni yrittää lähennellä jännityselokuvan konventioita, mutta sellaisena se on liian mielenkiinnoton, sillä jonkinlainen jännite syntyy vasta elokuvan loppupuolella. Draamana se on taas melkoisen vaisu.

Milesin suhdetta häneen vaimoonsa kuvataan juuri väärällä tavalla. Sitä kuvataan sen verran paljon, ettei sitä voi ohittaa pelkästään mainintana, mutta sen verran vähän, ettei siihen ehdi syntyä minkäänlaista jännitettä. Kerronta luottaa liikaa pääjuoneen, joka ei erityisemmin toimi, ja sen sekaan upotettuihin kohtauksiin, jotka eivät onnistu syventämään hahmokuvausta vaan lähinnä pitkittävät elokuvaa ja katkovat sen sujuvuutta.

Miles AheadMiles Ahead ei ole huono elokuva, mutta täydellisen mitäänsanomaton. Ehkä Davis-fanit saavat tästä elokuvasta enemmän irti, mutta epäilen vahvasti vahvojen musiikkinumeroiden puuttuessa. Muusikosta kertova elokuva vaatisi selvästi enemmän tunnetta.

* *
Arvostelukäytännöt