Kivulias tie

Vuoteen 1845 sijoittuva Meek’s Cutoff – kadonnut vankkurikaravaani (2010) on lännenelokuva, jota ei voisi vähempää kiinnostaa genren sankarillisten traditioiden seuraaminen.

Meek’s CutoffKelly Reichardt sotii samaa taistelua kuin mihin Coenin veljesten True Grit (2010) marssi samaan aikaan. Elokuvat ovat kuitenkin kaukana toisistaan. Meek’s Cutoff saa True Gritin näyttämään eksoottisesti maustetulta saluunapaukuttelulta.

Samoin kuin Reichardtin edellinen ohjaus, Wendy & Lucy (2008), myös Meek’s Cutoff vaatii kärsivällisyyttä. Keskittymishäiriöiset ovat varmasti katselleet kelloa jo toisenkin kerran, kun elokuvan ensimmäinen dialogia sisältävä kohtaus vasta siintää horisontissa.

Vaikka autiomaassa ei hirveästi keskustella, kuvaa se ongelmallista ja muutoksessa olevaa kulttuuria aggressiivisesti. Reinhardt antaa kuvien puhua ja niiden sisältämän arjen karuuden tehdä työnsä.

Meek’s CutoffSukupuoliroolit ovat selkeät: miehet tekevät päätökset. Naiset eivät kuitenkaan jää statisteiksi, päinvastoin. Hameväki pyörittelee aina omia ratkaisumallejaan kulloiseenkin ongelmaan – ei heitä kukaan tosin kuuntele.

Päätöksentekoprosessin ontuvuus tuo osuvasti esille sen, miten ihmiset laiminlyövät vaihtoehtoisia mielipiteitä pönkittääkseen omaa asemaansa.

Vaellus alkaa lainauksella raamatusta. Elokuvan johdatuksellinen tematiikka kumpuaa kuitenkin amerikkalaisesta kulttuurista. Yhä vuonna 2013 merkittävä osa jenkeistä uskoo valtionsa erityislaatuisuuteen.

Tätä nykyä Yhdysvaltoina tunnetun alueen asuttaminen on tähtilipun heiluttajille suuri myyttinen kertomus, samaan tapaan kuin Talvisota suomalaisille. Reichardt raahaa sankaritarinan kaivolle ja heittää sen kivisäkki jalassa syvyyteen.

Meek’s CutoffYhdysvaltalaisten pyhä tehtävä on vielä pahasti hukassa vuonna 1845. Karavaani etsii jatkuvasti ulkopuolista johdatusta. He eivät usko selviävänsä omillaan. Viimeinen kohtaus kruunaa kehityksen.

Kriittisyydestä ja ennakkoluulottomuudesta huolimatta kyse on voimakkaasti amerikkalaisesta elokuvasta, jonka teemoissa on universaalia kaikupohjaa. Johdatusta etsivä ihminen ei ole uuden maailman keksintö.

Meek’s Cutoff on karu ja vähän iloja antava elokuva, joka onnistuu paitsi kommenttina ihmisluonteesta ja westerneistä, myös itsenäisenä tarinana ihmisryhmän kohtalosta keskellä Oregonin autiomaata.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä