Syvällä suossa

Lunnaita vastaan ei häkellytä positiivisesti millään osa-alueella. Juoni on verrattain suoraviivainen. Viisi koululaista kidnapataan ja viedään suoalueella sijaitsevalle syrjäiselle mökille. Vanhemmilta vaaditaan kahden miljoonan dollarin lunnaita. Seuraa "jännittäviä" tapahtumia, kun nuoret suunnittelevat pakoa, tappelevat keskenään suunnitellessaan pakoa, yrittävät pakoon, eivät pääse pakoon, paha kaappaaja ammuskelee heitä isolla pyssyllä, kun he yrittävät pakoon... Vanhemmat ovat ahdingossa lunnasvaatimusten kanssa ja surevat lastensa kohtaloa.

Henkilöhahmot ovat kuin suoraan stereotypioiden ohjekirjasta: on ylpeää mutta tyhmää jalkapallon pelaajaa, yksinkertaista alemman keskiluokan naikkosta ja traumaista nuortamiestä. Ihmiset ja tapahtumat jäävät etäisiksi ja keskeneräisiksi, elokuvaa vaivaa tv-elokuvamainen pökkelyys. Hahmoja yritetään syventää kömpelöillä viitteillä menneisyyden aaveisiin ja juonenkulkuun on tungettu muka-ovelia käänteitä, mutta nämä seikat eivät tee oikeastaan muuta kuin lisätuhoa. Dennis Hopper sekopääkaappaajana pelastaa jotain, mutta hänkin yllättävän vähän.

Miksi Hopper tuhlaa ilmiselviä kykyjään Lunnaita vastaan kaltaisiin räpellyksiin? Mies on esimerkiksi kolmen viime kalenterivuoden aikana ollut näyttelemässä peräti 23:ssa eri projektissa, jotka ovat suurimmaksi osaksi olleet perin heikkoja tuotoksia. Voihan tällaista toimintaa ihailtavaksi ahkeruudeksi tai tietoiseksi tähtikuvan luomiseksi kutsua, mutta ennemminkin se haiskahtaa helpon rahan metsästykseltä. Nytkin Hopper käy kiroilemassa ja toistamassa selvimmät pahan pojan maneerinsa, ei mitään muuta.

Elokuvan videoversion kanteen on kirjailtu ikään kuin dramaattiseksi houkuttimeksi "5 panttivankia, 4 päivää, 3 kidnappaajaa, 2 miljoonaa $, 1 ainoa mahdollisuus". Jos minulta kysytään, tuo ainoa mahdollisuus on jättää videokannet pölyttymään vuokraamon hyllyille. Lista päättyisi siis toteamukseen "0 katsojaa", mikä olisi elokuvan kohtalona lähimpänä oikeudenmukaisuutta. Yksi tähti vain siitä, että kamerat on tarkennettu oikein.

*
Arvostelukäytännöt