Koskaan ei ole liian myöhäistä

Susanne Bier tunnetaan ehkä parhaiten sujuvista ihmissuhdedraamoistaan, kuten esimerkiksi Häiden jälkeen ja myöhemmin Hollywood-filmatisoitu Veljekset. Bierin todellinen läpimurto oli kuitenkin Oscar-palkittu Kosto, jossa kurkoteltiin entistäkin vakavampia ja painokkaampia teemoja.

Love is All You Need Love Is All You Need on Bierille askel kepeämpään suuntaan, sillä kyseessä on tyylipuhdas romanttinen komedia. Elokuva kertoo keski-ikäisestä Idasta, joka sairastuu syöpään. Samaan aikaan jo entuudestaan väljähtänyt suhde aviomieheen saa uuden kolauksen. Ida matkustaa tyttärensä häihin Italiaan, jossa hän löytää elämänilonsa uudelleen ja tapaa englantilaisen uraohjuksen Philipin.

Bierin luottonäyttelijä Mads Mikkelsen on vaihtunut Pierce Brosnaniin, joka kieltämättä sopii erinomaisen hyvin kärttyisen ja jo harmaantuneen mutta charmantin liikemiehen rooliin. Elokuvan pääpari onkin romanttisen komedian kuvastosta entuudestaan tuttu: vanhempi ja hieman kyynistynyt mies tapaa elämäniloisen, itseään nuoremman naisen. Brosnan ja Trine Dyrholm (Ida) onnistuvat kuitenkin ilmentämään kipinöintiä ja koko elämän mullistavaa käännekohtaa poikkeuksellisen uskottavasti ja vaivattomasti.

Love is All You NeedElokuvassa vältytään taitavasti liialliselta imelyydeltä ja romanttisia komedioita usein vaivaavalta sovinnaisuudelta. Elokuva alkaa farssimaisella otteella, kun Idan tyttären häät eivät sujukaan odotusten mukaan. Asioiden todellinen tola ja totuudet lyödään hykerryttävästi tiskiin.

Romanssille ominaisesti elokuva uskoo vahvasti rakkauden voimaan ja muistuttaa – ehkä turhan ennalta arvattavasti – että ihminen kykenee rakastamaan toista vasta sitten, kun tuntee itsensä kunnolla. Toisaalta verrattuna Hollywood-elokuvan lähes pakkomielteenomaisesti nuoruutta ihannoivaan maailmaan Bierin elokuva keskittyy virkistävästi keski-ikäisten suhdekiemuroiden kuvaamiseen.

Love is All You NeedIdan elämän ongelmat ovat uskottavia ja samastuttavia. Toisaalta ratkaisut niihin ehkä eivät – mutta se sallittakoon romanssilta. Juuri tämä ristiriitaisuus muodostuu lopulta elokuvan kantavaksi vahvuudeksi. Valtaosa elokuvan henkilöhahmoista edustaa tavallisen oloisia ihmisiä, joilla on ihan oikeita ongelmia. Kiillotetut kulissit eivät pidä, ja ihmiset paljastavat todellisen luonteensa. Samaan aikaan Love Is All You Need on äärimmäisen romanttinen aina miljöötä myöten. Elokuva onkin tyylillisesti hyvin onnistunut romanttinen komedia – juuri sopivan kepeä muttei liian hampaaton.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä