Ryysyistä rikkauksiin

Tositapahtumiin perustuva Lion kertoo intialais-australialaisen liikemiehen Saroo Brierleyn tarinan pikkulapsesta kolmekymppiseksi aikuiseksi. Intian köyhällä maaseudulla syntynyt Saroon päätyy lapsena traagisen sattuman seurauksena australialaisen pari adoptoimaksi.

LionElokuva maalaa karun realistista kuvaa nykypäivän Intian sosiaalisesta todellisuudesta. Yhteiskuntaluokka määrittää yksilön mahdollisuudet selvitä elämässä. Erityisesti lasten elämä on kovaa ja vaarallista, ja lasten katoaminen onkin mittava ongelma Intiassa. Pieni Saroon onnistuu pakenemaan monenlaisia vaaroja päätyäkseen lopulta orpokotiin, jossa sielläkin lapsia kohdellaan ankarasti.

Tämän raadollisen kuvan esiin tuominen on yksi elokuvan ansioista. Länsimaisissa suuren yleisön viihde-elokuvissa Intia kytketään usein lähinnä epämääräiseen henkisyteen ja kulttuuriseen eksotiikkaan. Näissä tarinoissa keskiluokkaiset länsimaiset ihmiset kyllästyvät työelämän oravanpyörään ja janoavat näitä Intiaan liitettyjä ominaisuuksia itsensä kehittämisen tueksi ja mausteeksi.

LionToisaalta kuva on toki myös suppea, sillä kehittyvä maa näytetään korostetusti pelkästään ongelmien kautta. Australia näyttäytyy vapauttavana paratiisina, mitä se Saroonille henkilökohtaisesti toki edustaakin. Elokuva keskittyy pitkälti Saroonin elämän käännekohtaan ja alkuvaiheisiin uudessa kotimaassa, ja tämä kuvaus on myös elokuvan vahvinta antia. Opiskeluaikana Saroon ottaa kaiken irti mahdollisuuksistaan, mutta menneisyys ei silti jätä häntä rauhaan.

Lion alleviivaa viisaasti, että olosuhteet määrittävät voimakkaasti ihmisen mahdollisuuksia elämässä. On sattumankauppaa, millaiset mahdollisuudet lapsi saa syntymälahjanaan: kehittyvän maan armottoman ja epätasa-arvoisen todellisuuden vai länsimaisen vaurauden suomat mahdollisuudet. Vauraisiin maihin syntyneet ihmiset eivät ole omalla toiminnallaan ansainneet osaansa.

LionToisaalta kaikki eivät kykene käyttämään noita mahdollisuuksia samalla tavalla. Saroonin ja hänen velipuolensa Mantoshin elämät kulkevat samasta adoptioperheestä hyvin eri suuntiin. Saroon opiskelee kohti menestystä työelämässä, ja Mantosh päätyy työttömäksi ja riippuvaiseksi huumeista. Tosin Mantoshin eksplikoidaan päätyneen tilanteeseensa mielenterveytensä järkkymisen takia, ja tämän taustalla piilee ilmeisesti synnynnäinen sairaus. Perimäkin siis vaikuttaa. Yhtä lailla Saroo ei pääse pakoon juuriaan.

Loppupuoliskonsa aikana elokuva osin menettää otteensa ja alulle viritettyjen tärkeiden teemojen käsittely vaikuttaa katkeavan. Tunteikas loppu lypsää häpeilemättä katsojan kyyneleitä, mutta Saroonin tarinan perimmäinen merkitys jää kellumaa ilmaan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä