Suomalaisen miehen ja thaimaalaisen naisen välisestä rakkaudesta

Kummisetäni thaimorsiamen synopsis on tiivistetty ohjaaja Wille Hyvösen mielipiteeseen: Hyvönen ei usko, että hänen viisikymppisen kummisetänsä Sepon ja hänen tulevan thaimaalaisen morsiamensa Yuphinin välinen rakkaus on aitoa, vaan kyse on prostituutiosta ja hyväksikäytöstä. Seurantadokumentti asettaa keskipisteeseen Hyvösen itsensä ja dokumentti seuraa hänen matkaansa Thaimaahan, jossa Hyvösen on tarkoitus tutustua kummisetänsä ja hänen tulevan vaimonsa yhteiseloon.

Kummisetäni thaimorsianDokumentin asettelu itsessään on jo ongelmallinen. Hyvönen suhtautuu aiheeseen sentimentaalisesti, mikä on ymmärrettävää, koska kyseessä on ensisijaisesti hänen omien perhesuhteiden- ja dynamiikan kuvailu sekä jonkinlainen naiivi yritys käsitellä ennakkoluuloja sekä kritisoida länsimaalaista kolonialismia ja seksiturismia. Siksi on omituista, että Hyvönen asettaa itse itsensä tarinan päähenkilöksi ja Seppo ja Yuphin jäävät kiusallisesti sivuun, vaikka juuri heidän parisuhteensa on kertomuksessa suurennuslasin alla.

Hyvönen matkustaa Thaimaahan tutustumaan kummisetänsä ja hänen morsiamensa arkeen, muttei koskaan oikeastaan kunnolla anna puheenvuoroa kummallekaan, eikä ohjaa kameraa heidän yhteisiin hetkiinsä tai tuo heidän tunteitansa millään tavalla esille. Hyvönen kiusaa kummisetäänsä jatkuvasti esittämällä naiiveja kommentteja vaaleanpunaisesta tosirakkaudesta ja loukkaa jatkuvasti Yuphinia ennakkoluuloisilla ja stereotyyppisillä oletuksilla maksetusta liitosta.

Kummisetäni thaimorsianDokumentin omituisimmissa kohtauksissa Hyvönen muun muassa raahaa kadulta kaksi täysin tuntematonta thaimaalaista miestä esittämään mielipidettänsä pariskunnan suhteen tilasta, ennen kuin hän on edes valottanut sitä millään tavalla katsojalle. Toisessa kohtauksessa hän takavarikoi kummisetänsä lompakon todistaakseen, että tuleva morsian on vain rahan perässä.

Vaikka viimeinkin lopussa Hyvönen joutuu kyynelehtien myöntämään omat ennakkoluulonsa, jää dokumentista todella ikävä maku ja sympatiat katsojalla menevät automaattisesti sympaattisille Sepolle ja Yuphinille. Saamme pienen maistiaisen heidän yhteisestä arjestaan vasta, kun avioliittoon on jo astuttu Suomessa. Parempi sekin kun ei mitään.

Kummisetäni thaimorsianDokumentissa olisi voitu käsitellä, verrata, analysoida ja kritisoida sekä länsimaisia että thaimaalaisia käsityksiä rakkaudesta ja parisuhteesta ja vaikkapa miesten ja naisten välisistä valtarakenteista, mutta se tyytyy vain toteamaan jo katsojalle alusta asti itsestään selvän faktan: rakkautta on montaa erilaista sorttia.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 4 henkilöä