Linuxin ilosanoma

Käyttöjärjestelmämarkkinoilla häkellyttävän nopealla tavalla yleistynyt Linux on luonut odotuksia siitä, että Microsoftin Windows olisi viimeinkin saamassa tasa-arvoisen kilpailijan. Linuxin suosion kasvaessa sen luojasta Linus Torvaldsista on tehty lukemattomia lehtiartikkeleita, kirjoja ja uutiskatsauksia. Kotimaisena erikoisuutena mainittakoon nyt dvd:nä julkaistu, syyskuussa 2001 ensi-iltansa saanut dokumentti The Code - Story of Linux.

© 2001 Making Movies OyDokumentin tekijä Hannu Puttonen on asiansa osaava ammattilainen. Ranskalaisen yhteistuotantona toteutettu The Code on voittanut pari festivaalipalkintoa ja sen televisioesityksiä on ollut ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Ranskassa. Lähinnä suurelle yleisölle suunnattu dokumentti on sisällöltään asianharrastajille tuttua peruskauraa. Siinä perehdytään Linuxin taustahistoriaan, Linus Torvaldsin henkilöhahmoon ja elämäntarinaan. Haastateltavina ovat Linuksen sukulaiset, työtoverit, Linux-asiantuntijat ja muut harrastajat. Dokumentti nostaa esiin käyttöjärjestelmän menestyksen taanneen kansainvälisen verkkoyhteisön toimintatavat ja periaatteet. Linuxin osoitetaan osa vapaiden ohjelmistojen kehityshankkeita, jotka ovat jatkuneet useita vuosikymmeniä.

Nyt julkaistu dvd on suunnattu selvästi Linux-harrastajille ja muista asiasta kiinnostuneille. Alle tunnin mittaiseen dokumenttiin on valittu vain murto-osa haastattelumateriaalista, joita dvd:ltä löytyy noin kolmen tunnin verran. Linus Torvaldsin lisäksi haastateltavien joukossa on kaksitoista tunnettua alan vaikuttajaa ja asiantuntijaa. He osoittavat olevansa paitsi älykkäitä myös sanavalinnoiltaan sukkelia kavereita. Puheenvuoroissa käsitellään laajasti vapaiden ohjelmistojen sosiaalisen ja kulttuurisen moralismin keskeisyyttä. Esiin nousee haasteellisia kysymyksiä: voidaan ohjelmointi luokitella taiteeksi? Tulevatko vapaat ohjelmistot tulevaisuudessa haastamaan kaupalliset ohjelmistot? Haastattelut eivät kokonaisuudessaan paljasta riittävästi niitä ilmeisiä käytännön ongelmia, jotka ovat toistaiseksi estäneet Linuxin murtautumisen kuluttajamarkkinoille.

© 2001 Making Movies OyMukana seuraavat lyhytfilmit täydentävät haastatteluita. Kiinnostavin lienee Linus Torvaldsin läheisen työtoverin Alan Coxin työpäiväkirjamerkinnöistä kertova katsaus. Mukaan on saatu myös mainoksesta käyvä esittelyfilmi Torvaldsin entisestä opiskelu- ja työpaikasta, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksesta. Hauskana lisänä dvd-paketissa on matkassa myös dokumentin virallinen soundtrack Music from the Kernel. Sen keskeisenä tekijänä on suomalaisen elektronisen musiikin pioneeri Pertti Grönholm. Hassulla tavalla letkeästi etenevän poljennon sekaan on sämplätty muun muassa otteita Linus Torvaldsin haastatteluista.

Kokonaisuudessaan dvd on monipuolinen, mutta sisällöltään hieman idealistinen katsaus Linuxin historiaan, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Pieniä häiritseviä yksityiskohtia löytyy jonkin verran. Esimerkiksi dokumentin kertojaääni on hieman ärsyttävä. Lukijaksi olisi voinut valita jonkun ammattitaitoisemman kaverin. Dvd:n tekninen laatu on kohtuullisen hyvä, vaikka kuva on hieman rakeinen. Lisäksi valikoissa seikkaileminen on toisinaan hieman hankalaa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä