Kiistaton klassikko

Vuonna 1960 ensi-iltansa saanut Komisario Palmun erehdys on yksi kaikkien aikojen parhaista kotimaisista elokuvista, ja siksi onkin kulttuuriteko saada näin kovan kaliiperin klassikko vihdoin blu-ray-julkaisuna. Mika Waltarin romaaneihin pohjautuvia elokuvia on julkaistu paljon, ja vaikka Palmu kumppaneineen seikkaili tämän elokuvan jälkeen vielä kolmessa elokuvassa, juuri Komisario Palmun erehdys on jättänyt vahvimman jälkensä kotimaiseen elokuvaan.

Komisario Palmun erehdysElokuva kertoo rikkaan playboy Bruno Rygseckin (Jussi Jurkka) kohtalokkaasta viimeisestä illasta ennen hämärää kuolemaa. Seuraavana aamuna virkavallan saapuessa koko suku on ehtinyt paikalle kauhistelemaan tapausta. Komisario Palmu (Joel Rinne), Kokki (Leo Jokela) ja Virta (Matti Ranin) ryhtyvät tutkimaan tapausta, joka muuttuu mutkikkaammaksi ajan kuluessa.

Mikä tekee juuri tästä elokuvasta niin suositun? Osasyy on varmasti Matti Kassilan poikkeuksellisen taidokas ja aikaansa edellä oleva ohjaus sekä Kassilan sovitettu käsikirjoitus Waltarin romaanista. Tarina on herkullinen ja kekseliäs, ja kestää helposti vertailun Agatha Christien klassisten dekkarijuonten joukossa. Palmussa tosin on paljon enemmän huumoria, mikä tekee siitä useita vanhempia kotimaisia elokuvia helpommin lähestyttävän, melkein 60 vuotta ensi-iltansa jälkeen.

Komisario Palmun erehdysKomisario Palmun erehdys loi tietysti pohjan muille Palmu-filmatisoinneille. Seuraavina vuosina ilmestyi lähes yhtä mainiot Kaasua, komisario Palmu! (joka perustuu Waltarin ensimmäiseen Palmu-kirjaan Kuka murhasi rouva Skrofin?) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu. Kassila palasi Palmujen pariin vielä vuosikymmenen lopussa ohjaten selvästi sarjan heikoimman osan, värillisen Vodkaa, komisario Palmu. Waltari antoi luvan käyttää henkilöhahmoja, mutta muuten kirjailija ei vaikuttanut elokuvaan.

Komisario Palmun erehdyksessä nähdään myös parhaita roolisuorituksia kotimaisen elokuvan historiassa. Viime vuoden lopulla edesmennyt Pentti Siimes tekee yhden uransa hienoimmista rooleista alkoholisoituneena Aimo Rykämönä. Juuri esimerkiksi Siimes, Jussi Jurkka ja Leo Jokela ovat nostaneet elokuvan roolitöillään aivan uudelle tasolle, yhtään väheksymättä elokuvan muita suuria näyttelijäpersoonia. Tässä elokuvassa yksinkertaisesti kaikki osui nappiin, mikä synnytti uuden ja ainutlaatuisen elokuvaklassikon.

Komisario Palmun erehdysBlu-rayn kuvanlaatu on komea ja omaan korvaani se myös kuulostaa hyvältä. On suorastaan elokuvaharrastajan hemmottelua saada nähdä ekstroja, mutta niitä olisi soinut olla himpun verran enemmän. Vaihtoehtoinen kohtaus oli kiinnostava, mutta loput eivät liittyneet varsinaiseen elokuvaan. Haastattelut tai jopa täysin uusi dokumentti elokuvan tekemisestä? Materiaali ajalta on tietysti niukkaa, joten siihen nähden on oltava enemmän kuin tyytyväinen.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,8 / 5 henkilöä