Luovat nerot

Beat-sukupolvi oli sodanjälkeinen boheemeista koostuva liike, joka sai alkunsa 1950-luvulla. Se syntyi vastustamaan McCarthyn ajan Yhdysvaltojen kulutushenkistä mentaliteettia ja moraalista sovinnaisuutta. Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus, luovuudesta puhkeava spontaanius ja tätä avittavat narkoottiset aineet konkretisoituvat kaikki osaksi beatnikien arkea.

Kill Your DarlingsLiike personoituu kolmeen kirjailijaan: Allen Ginsbergiin, Jack Kerouaciin ja William Burroughsiin. Kolmikko tutustui toisiinsa Lucien Carr nimisen opiskelijan kautta. Normeja äänekkäästi vastustava Carr oli anarkistinen intellektuelli, ja myös vahva vaikuttaja Beat-sukupolven alkuaskelissa.

John Krokidasin ohjaama ja yhdessä Austin Bunnin kanssa käsikirjoittama Kill Your Darlings on biografinen kuvaus ajankohdasta, joka saattoi liikkeen jäsenet yhteen. Samalla se on myös kertomus yhden henkilön kuolemaan johtaneesta tapahtumakulusta. Kerouac ja Burroughs kirjoittivat tragedian pohjalta fiktiomuotoisen romaanin Ja virtahevot kiehuivat altaissaan.

Elokuvan päähenkilö on yliopistomaailmaan astuva runoilijanalku Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe). Nuorukaisen opiskelijaelämä lähtee uusille raiteille, kun hän tutustuu vaaleahiuksiseen ja sinisilmäiseen Lucien Carriin (Dane DeHaan).

Kill Your DarlingsLucien Carr on primus motor, joka inspiroi Ginsbergiä runojensa vapaaseen ilmaisuun. Samalla hän on myös viekoitteleva ja manipuloiva paholainen, joka käyttää ympärilleen kietoutuneita ihmisiä säälittä hyödykseen. Näistä eräs esimerkki on opettajana toimiva David Kammerer (Michael C. Hall).

Krokidasin ohjaaman elokuvan teemat nitoutuvatkin rakkauden, inspiraation ja omistushalun ympärille. Mustasukkaisuuden ja intohimon verkostot kasvavat äärimittoihin asti, kunnes ne lopulta purkautuvat väkivaltaisin lopputuloksin.

Kill your darlings on kirjallisuuden piiristä tuttu lausahdus. Sen mukaan kirjailijan on kyettävä luopumaan hänelle rakkaista elementeistä, jotka toimivat teoksessa vain painolastina.

Kill Your DarlingsIdea konkretisoituu Ginsbergin ja Carrin välisessä suhteessa. Nuori runoilija ihastuu palavasti vaaleakutriseen Carriin ja jää hänestä riippuvaiseksi. Ginsberg saa pian huomata, että hän kirjoittaa Carrin äänellä ja tämän maailman kautta. Lopulta nuorukaisen täytyy päättää päästääkö hän irti itselle rakkaasta henkilöstä, joka lopulta vain tukehduttaa hänet. Ironista on, että samalla kun tulevat beatnikit puhuvat vapautumisen ja itseilmaisun puolesta, he ovat vahvasti omien tunteidensa kahlitsemia.

Elokuva elää kahden päähenkilönsä varassa. Nuoret näyttelijät antavatkin kokonaisuudelle paljon. Daniel Radcliffe istuu luontevasti nuoren ja hieman epävarman Ginsbergin rooliin. Dane DeHaan tekee vakuuttavaa työtä karismaattisen niljakkaana Carrina, joka läpitunkevalla katseella hurmaa ihmisiä omakseen. Kaksikon välinen kemia kuplii pistävästi.

Taitavasti kerrottu ja tyylikkäästi ohjattu Kill Your Darlings on vakuuttava suoritus Krokidasilta. Sopivalla määrällä omaleimaisuutta hän onnistuu karistamaan dokudraamoille tyypillisen kuivakkuuden ja tasapaksuisuuden, mutta säilyttää silti elokuvan rakenteellisen selkeyden. Montaasijaksot ja takaumat istuvat kerrontaan sulavasti samalla kun kuvien ja leikkauksen rytmi sykkii Beat-sukupolven tahdissa. Miehen seuraava teosta jää odottamaan suurella mielenkiinnolla.

* * * *
Arvostelukäytännöt