Viimeisimpien uutisten mukaan valta korruptoi

Kaikki kuninkaan miehet on Tärkeä elokuva, jolla on Sanoma. Se kertoo Louisianassa vaikuttavan Willie Starkin poliittisesta noususta ja tuhosta 1950-luvulla, ja sitä kautta vallan korruptoivasta vaikutuksesta. Hyvä elokuva se ei ole.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Steven Zaillianin haaveena on kuulemma ollut jo pitkään adaptoida Robert Penn Warrenin vuonna 1946 julkaistu kirja valkokankaalle. Heti kirjan julkaisun jälkeen näin tapahtuikin jo kertaalleen, ja Robert Rossenin ohjaama lopputulos voitti parhaan elokuvan Oscarin ilmestymisvuotenaan.

© 2006 Columbia PicturesZaillianin versiolla ei ollut mitään toivoa Oscar-kilpailussa, vaikka ennen elokuvan ensi-iltaa sille povattiin menestystä. Elokuva floppasi kutakuinkin täydellisesti. Joskus hyvät elokuvat floppaavat syyttä, mutta Kaikki kuninkaan miehet ei kuulu tähän joukkoon. Se on liian hajanainen ja laimea, eikä hidastempoinen poliittinen draama muutenkaan ole takuuvarma kassamagneetti. Varsinkin kun elokuva ei loppujen lopuksi ole kovinkaan dramaattinen tai poliittinen.

Tarina kerrotaan Starkin (Seann Penn) apurin Jack Burdenin (Jude Law) kautta. Vaatimattomista oloista lähtenyt Stark saa rehellisellä retoriikallaan tukea ympäri osavaltiota, ja Burdenkin liittyy hänen joukkoihinsa. Kun valtaa alkaa kertyä, ei rehellisyys enää olekaan johtotähtenä Starkin toimissa. Miksi, sitä ei kerrota. Poliittiset kuviot ovat muutenkin elokuvassa taka-alalla. Elokuvassa käytetään paljon aikaa Burdenin isähahmon (Anthony Hopkins) menneisyyden tutkimiseen sekä Burdenin vanhan rakkaussuhteen lämmittelyyn. Stark liittyy kyllä kaikkeen, mutta silti elokuvaan on tungettu liikaa asioita, joilla ei ole merkitystä.

© 2006 Columbia PicturesLopputulos vaikuttaa tilkkutäkiltä, johon on napattu kohtia sieltä täältä romaanista. Alkuperäisteosta on luultavasti karsittu paljon, mutta ei tarpeeksi ja samalla kenties vääristä kohdista. Starkin uran motiivit jäävät hämärän peittoon, Burdenin oma elämä taas tuntuu välillä eri tarinaan kuuluvalta. Vielä kun kaikki on vakavasti ja elämää suuremmin kuvattu ja näytelty, on kokonaisuus reilusti pakkasen puolella. Ainoastaan Anthony Hopkinsin näyttelemä isähahmo onnistuu tuomaan todellista elämää ja hikeä Louisianaan, jota harvoin on kuvattu näin tylsästi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä