THE TRUTH ABOUT CATS AND DOGS

Lämminhenkinen tunnelma ja vähäeleinen hauskuus muodostuvat elämän aitoudesta: oikeista ihmisistä ja yksinkertaisesta tarinasta. Se ei ole paljon, eikä sen kuulukaan olla, kun kysymys on ihmissuhdekomediasta. Ihmissuhdekomedia on komedia ilman koomikoita, ilman rajua huumoria, ilman kaikkea sitä, mitä komedioissa mielletään yleensä olevan. Onko kyseessä sitten enää komedia vai tuleeko komediasta draamaa? Elämä on niin komediaa kuin draamaakin. Onko kaikki sitten tragikomediaa? Katsojalla on valta valita.

Ihmisuhdekomediasta komedian tekee "aidon" elämän kuvaaminen. Tällainen elokuva on todella subjektiivinen katsomiskokemus: siitä joko pitää tai sitten ei. Katsoja samaistuu omien kokemuksiensa pohjalta elokuvan roolihahmoihin ja tällöin hän kykenee nauttimaan katsomastaan, katsoohan hän tavallaan silloin omaa elämäänsä. Mikäli katsoja ei löydä sitä samaistumiskohdetta, on hänen vaikea pitää katsomastaan.

Pidettävä tai sitten vihattava elokuva, ihmissuhdekomedia, on jo vuonna 1996 valmistunut Kaikenkarvaiset lemmikit, joka ei Suomessa koskaan ole nähnyt valkokangasta, vaan se tuotiin suoraan videolle. Sinänsä sääli, sillä huomattavasti huonompia komedioita on valkokankailla kyllästymiseen asti saanut haukotellen katsoa.

Abby (Janeane Garofalo) on eläinlääkäri, joka vetää radio-ohjelmaa, missä hän neuvoo eläinongelmia pähkäileviä ihmisiä. Ohjelmaan soittaa valokuvaaja, Brian (Ben Chaplin), jolla on ongelma kuvausmallina toimivan koiran kanssa. Abbyn neuvot toimivat hieman liiankin hyvin ja Brian pyytää Abbyä treffeille. Abbyllä on kuitenkin huono itsetunto ja hän valehtelee olevansa pitkä vaalea blondikaunotar, mitä hänen mallina toimiva naapurinsa Noelle (Uma Thurman) on. Abby pyytääkin Noellea olemaan hänen sijaisensa treffeillä ja siitäpä hienoinen sotku syntyykin...

Pieni on kaunista

Elokuvaa Kaikenkarvaiset lemmikit ei voi ylistää omaperäisestä tarinasta, upeasta visuaalisesta toteutuksesta eikä yhteiskunnallisesti kantaaottavasta sisällöstä. Kaikenkarvaiset lemmikit on elokuva elämästä ja elämän tahattomista kommelluksista. Elokuvan roolihahmot ovat karikatyyrejä, joilla - harvinaista kyllä - on sielu.

Kuka tunnustaisi olevansa sinkkuna elävä ihminen, jolla ei ole seksielämää eikä sosiaalista kosketusta vastakkaiseen sukupuoleen? Tuskin monikaan, vaikka näitä ihmisiä taitaa olla aika paljon. Miksi kaikkien pitäisi olla kauniita ja rohkeita, joilla on tapahtumarikas seksielämä? Mihin on kadonnut älykkyyden ja aitouden arvostaminen - arvot, jotka lopulta ovat ne merkittävimmät. Ihmisen tekee kauniiksi vasta aito rakkaus, rakkaus siihen mitä toinen on.

Elokuvan päähenkilöt osaavat olla aitoja, he osaavat tuntea, he osaavat puhua... he osaavat olla sitä mitä ovat. Pieni on joskus niin paljon toimivampaa kuin suuri. Hyvät näyttelijät osaavat tehdä merkityksen kohtalaisen tavalliseen tarinaankin ilman, että ympärille tarvitaan suurten dollarien humua.

Tarina huonosta itsetunnosta

On ilahduttavaa nähdä, että elokuvassa mieskin on joskus loukattu, hyväksikäytetty ja romanttinen osapuoli, joka osaa nähdä pinnan alle. Brianin ja Abbyn suhde, joka elokuvassa syntyy heidän käymiensä puhelinkeskustelujen kautta, on aidosti kaunis ihastumistarina. Huonon itsetunnon omaavalle ihmiselle fyysiseen todellisuuteen tuleminen voi olla jopa ylitsepääsemättömän vaikeaa. Kaikenkarvaiset lemmikit pyrkiikin osoittamaan aitouden merkityksen fyysistä koreutta tärkeämmäksi tekijäksi rakkauden polulla. Huonon itsetunnon voittaminen voi vain joskus olla hyvin vaikeaa.

Elokuvassa Kaikenkarvaiset lemmikit ei haeta totuutta kissoista eikä koirista, ei edes miehistä ja naisista. Totuus on jotakin muuta. Kaikenkarvaiset lemmikit on ilahduttavan sympaattinen ja koskettava komedia, joka tarjoaa nautittavan samaistumiskohteen ja arjesta irrottautumisen huonon itsetunnon omaavalle sinkkukatselijalle. Kukapa meistä ei voisi joskus löytää pientä ja aitoa pilvilinnatarinaansa, omaa prinssiään tai prinsessaansa, vaikka sitten radion tai koiran kautta. Ei ole kissaa eikä koiraakaan karvoihin katsominen. Miksi olisi naista tai miestä karvoihin katsominen?

* * * *
Arvostelukäytännöt