Maittavaa pöljäilyä

Hän on täällä taas, nimittäin erittäin salainen koheltaja-agentti Johnny English. Kun kyberhyökkäys paljastaa Hänen Majesteettinsa erittäin salaisten agenttien henkilöllisyyden, on Britannialla hihassaan vielä yksi ässä: Johnny English, joka on siirtynyt salaisen agentin puuhista eläkevirkaan opettajaksi.

Johnny English Strikes AgainLapset rakastavat opettajaansa ja tämän välillä mielenkiintoiseksi käyvää opetusmetodia, joka pitää sisällään muutamankin agenttikikan. Mutta minkäs teet, kun käsky käy, on Johnny valmis palaamaan takaisin agenttibisnekseen. Onneksi lukukausi on juuri sopivasti ohi, joten Johnny voi jälleen pelastaa Britannian. Ensin on kuitenkin hieman perehdyttävä uusiin – toki aivan turhiin – agenttivempaimiin. Ja päivitettävä hieman tietoja.

Maailma on ehkä vuosikymmenessä muuttunut agentti Johnny Englishin ympärillä teknologian edistyttyä jättiharppauksin, mutta Johnny ei ole onneksi muuttunut. Maailma saa siis sopeutua, kun hommat hoidetaan vanhan koulukunnan tyyliin. Johnny English iskee jälleen -elokuvan tekijät ovat katsoneet Bondinsa tarkkaan, siksi hersyvää parodiaa agenttielokuvien joskus hieman kliseisestäkin kuvastosta irtoaa vielä kolmannellakin kerralla. Johnnyn tutustuminen virtuaalimaailmaan tuo naurunkyyneleet silmiin varmasti paatuneimmallekin kyynikolle.

Johnny English Strikes AgainSuuri osa kunniasta lankeaa tietenkin pääosan esittäjä Rowan Atkinsonille, jonka kokovartalokomedia hakee vertaistaan Peter Sellersin parhaista roolitöistä. Sellersin tähdittämät Vaaleanpunainen Pantteri -elokuvat ovat varmasti olleet hyvänä esikuvana koko tekijätiimille. Atkinson on paljon muutakin kuin kuminaama Mr. Bean, joka teki näyttelijästä tunnetun ympäri maailmaa. Miehen tuotannosta voi nostaa esiin vaikkapa maanmainion Musta Kyy -sarjan (Black Adder), joka on esitetty Suomenkin televisiossa. Siinä Atkinson saa väläytellä välillä myös vakavampaakin puolta, vaikka toki kyseessä onkin mainio musta komedia.

Johnny English pitää agenttihommista taukoa aina sopivat kahdeksan vuotta niin, että uusin elokuva vaikuttaa aina tuoreelta tapaukselta. Edellinen osa Johnny English – Uudestisyntynyt oli vuodelta 2011, ensimmäinen Johnny English vuodelta 2003. Sarjan kolmannessa osassa käsikirjoituksesta vastaa Willian Davies, jonka tarinaan sarjan toisen osan käsikirjoitus perustui. Ohjaaja David Kerr on niittänyt mainetta ja kunniaa television komediasarjojen puolella, ja kokemus näkyy varmana otteena myös pitkän elokuvan puikoissa.

Johnny English Strikes AgainMitään uutta Johnny English iskee jälleen ei tietenkään tuo komedian kenttään, eikä sitä varmasti kukaan odottanutkaan. Hulppeista puitteista ja lavastuksesta kuitenkin huomaa, että tähän armottoman viihdyttävään elokuvaan on haluttu ja uskallettu satsata iso pino taaloja, puntia, frangeja ja jenejä, ja se näkyy myös lopputuloksessa. Elokuvasarjalle voi povata myös jatkoa, siksi hyvin uusin osa Johnny Englishin rakastettavan pöhköä toilailua otettiin vastaan katsovan ja maksavan yleisön taholta. Rowan Atkinsonin Johnny English on kuin inhimillisyyden ja viattomuuden tuulahdus välillä kovin kyynisen ja kovan oloisessa valtioiden välisessä isojen pelureiden pelissä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 4 henkilöä